Eπίθεση στην καρδιά του Μονάχου

Eπίθεση στην καρδιά του Μονάχου

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΝΑΧΟ. «Πολλά θύματα», σύμφωνα με τη γερμανική αστυνομία, τουλάχιστον έξι και ίσως 15 όπως έγραψαν κάποια τοπικά ΜΜΕ, άφησε πίσω του ένας ή πολλοί δράστες που άνοιξαν πυρ σε εμπορικό κέντρο στην καρδιά της βαυαρικής πρωτεύουσας. Μέχρι που γράφονταν αυτές οι γραμμές, η κατάσταση παρέμενε συγκεχυμένη για τον αριθμό τόσο των δραστών όσο και των θυμάτων. Στην ιστοσελίδα της στο Facebook η αστυνομία έγραψε πως αυτόπτες μάρτυρες είδαν τρεις διαφορετικούς ανθρώπους με όπλα. Το υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαίωσε την ύπαρξη τουλάχιστον τριών νεκρών και πολλών τραυματιών, πληροφορία η οποία στη συνέχεια διαψεύστηκε. Εκπρόσωπος της αστυνομίας εξήγησε στο γερμανικό πρακτορείο ότι η επίθεση ξεκίνησε σε εστιατόριο φαστ φουντ μέσα στο εμπορικό κέντρο πριν από τις 6 το απόγευμα τοπική ώρα. «Προσοχή, αποφύγετε τη γειτονιά γύρω από το Ολυμπιακό Στάδιο. Μείνετε στα σπίτια σας. Φύγετε από τον δρόμο», ήταν το tweet που πόσταρε η αστυνομία του Μονάχου. «Παρακαλούμε όχι φωτογραφίες ή φιλμάκια των μέτρων ασφαλείας online. Μη βοηθάτε τους δράστες!» ήταν ένα δεύτερο ποστ της αστυνομίας.

Η εφημερίδα Bild έγραψε στην ιστοσελίδα της πως ένας ένοπλος άνδρας έτρεχε μέσα στους διαδρόμους του εμπορικού κέντρου στην πόλη της νότιας Γερμανίας, πυροβολώντας εναντίον πολλών ανθρώπων προτού διαφύγει στην κατεύθυνση του κοντινού σταθμού μετρό. Τηλεοπτικές εικόνες έδειχναν δεκάδες ασθενοφόρα να έχουν συγκεντρωθεί έξω από το σημείο της επίθεσης, το οποίο βρίσκεται δίπλα στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου, θέατρο μιας από τις αγριότερες τρομοκρατικές επιθέσεις εις βάρος Ισραηλινών αθλητών από την παλαιστινιακή οργάνωση «Μαύρος Σεπτέμβρης» με 11 νεκρούς το 1972. Η χθεσινή επίθεση σημειώθηκε μία εβδομάδα μετά το αμόκ ανήλικου πρόσφυγα που επιτέθηκε με τσεκούρι σε επιβάτες τρένου κοντά στο Βίρτσμπουργκ, τραυματίζοντας τέσσερις Κινέζους από το Χονγκ Κονγκ και μία ντόπια γυναίκα. Η αστυνομία πυροβόλησε και σκότωσε τον δράστη, στην κατοχή του οποίου βρέθηκε αυτοσχέδια σημαία του Ισλαμικού Κράτους.

Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Τόμας ντε Μεζιέρ, είχε προειδοποιήσει ότι οι επονομαζόμενοι «μοναχικοί λύκοι» είναι δύσκολο να αναχαιτιστούν και κάλεσε τους πολίτες της χώρας να μάθουν να ζουν με τέτοιου είδους απειλές. «Δεν συντρέχει λόγος πανικού, αλλά είναι σαφές ότι η Γερμανία παραμένει δυνάμει στόχος». Μέχρι πρότινος η Γερμανία είχε αποφύγει ευρείας κλίμακας επιθέσεις από τζιχαντιστές, σαν αυτές που συγκλόνισαν τη γειτονική της Γαλλία.

Ταξιδιωτική οδηγία με την οποία ζητούσε από τους Βρετανούς πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών εξέδωσε το Φόρεϊν Οφις, λίγο αφότου εκδηλώθηκε η επίθεση. Ενδεικτική του πανικού που επικράτησε στη γερμανική πόλη ήταν η διασπορά φημών πως βρίσκεται σε εξέλιξη και δεύτερη ανταλλαγή πυρών στο κέντρο του Μονάχου. «Η κατάσταση είναι ακόμη ασαφής! Παρακαλούμε αποφύγετε δημόσιους χώρους και το μετρό», ήταν επ’ αυτού το σχόλιο της αστυνομίας. Παράλληλα διεκόπησαν οι αστικές συγκοινωνίες, προκειμένου να διευκολυνθεί το ανθρωποκυνηγητό του δράστη ή των δραστών από την αστυνομία. Η διοίκηση των γερμανικών σιδηροδρόμων ανακοίνωσε ότι προχώρησε στην εκκένωση του κεντρικού σταθμού της πόλης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή