Η διαρροή emails και ο ρόλος του Κρεμλίνου

Η διαρροή emails και ο ρόλος του Κρεμλίνου

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα περίεργο ερώτημα τραβάει τα βλέμματα των ειδικών σε θέματα κυβερνοχώρου αξιωματούχων του Δημοκρατικού Κόμματος στη Φιλαδέλφεια, καθώς και των ειδικών σε ζητήματα που αφορούν τη Ρωσία. Προσπαθεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν να εμπλακεί στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου; Ενώ μέχρι την περασμένη Παρασκευή ήταν λίγες οι φωνές που μιλούσαν για συνωμοσία στήριξης του Ντόναλντ Τραμπ από το Κρεμλίνο, η διαρροή 20.000 κλεμμένων email της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος, πολλά εκ των οποίων ντροπιάζουν τα ηγετικά στελέχη του κόμματος, έχει αναζωπυρώσει τη συζήτηση για τον ρόλο των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών στην προεκλογική περίοδο των αμερικανικών εκλογών.

Τα emails αποκαλύπτουν τον βαθμό στον οποίο ο κομματικός μηχανισμός των Δημοκρατικών ευνόησε τη Χίλαρι Κλίντον εις βάρος του Μπέρνι Σάντερς, προκαλώντας την παραίτηση της προέδρου της Εθνικής Επιτροπής του κόμματος Ντέμπι Βάσερμαν Σουλτς.

Σύμφωνα με ερευνητές, τα email υπεκλάπησαν από δύο ρώσικες υπηρεσίες πληροφοριών οι οποίες είναι υπεύθυνες και για άλλες κυβερνοεπιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ την περασμένη χρονιά, συγκεκριμένα εναντίον του Λευκού Οίκου, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων. Επίσης, σύμφωνα με τα μεταδεδομένα των email, τα ντοκουμέντα πέρασαν από ρωσικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Ωστόσο, δεν μπορεί να είναι ξεκάθαρο αν οι υποκλοπές έγιναν με εντολή του Βλ. Πούτιν ή κατόπιν ανεξάρτητης πρωτοβουλίας άλλου προσώπου.

Το πρωί της Κυριακής, ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της Χ. Κλίντον Ρόμπι Μουκ υποστήριξε το παραπάνω σενάριο, τονίζοντας ότι οι Ρώσοι έχουν σοβαρούς λόγους να στηρίζουν την υποψηφιότητα Τραμπ, υπενθυμίζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών περί μη συμβολής των ΗΠΑ στην άμυνα χώρας του ΝΑΤΟ που δέχεται επίθεση από εξωτερικό εχθρό. Η κατηγορία αυτή αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προεκλογική καμπάνια της Κλίντον, η οποία θα τη χρησιμοποιήσει για να παρουσιάσει τον Τραμπ ως κάποιον που δεν θα κρατήσει σκληρή στάση απέναντι σε μια Ρωσία που ενδέχεται να απειλεί τα γειτονικά έθνη της. Παρότι αξιωματούχοι της προεκλογικής καμπάνιας του τελευταίου έχουν δηλώσει κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει καμία σύνδεση του υποψηφίου τους με προσπάθειες υπονόμευσης του Δημοκρατικού Κόμματος, ο Τραμπ έχει εκφραστεί θετικά για τον Ρώσο πρόεδρο, κάτι που και εκείνος έχει ανταποδώσει.

Παρ’ όλα αυτά, θα πάρει πολύ καιρό για να μάθουμε τα κίνητρα εκείνων που πραγματοποίησαν τις υποκλοπές και αν αυτές έγιναν υπό τις διαταγές της ρωσικής ηγεσίας. Μολαταύτα, οι υποκλοπές αποτελούν μία από τις πιο σημαντικές κυβερνοεπιθέσεις που έχουν δεχθεί οι ΗΠΑ και ίσως αυτή με τη μεγαλύτερη πολιτική σημασία, καθώς σκοπός των αποκαλύψεων μοιάζει να είναι η επιρροή των πολιτικών εξελίξεων.

Οι ειδικοί που κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία εμπλέκεται στις υποκλοπές ανήκουν στην εταιρεία CrowdStrike, η οποία επιστρατεύθηκε από την Εθνική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος όταν αξιωματούχοι της υποπτεύθηκαν ότι έχουν υποστεί κυβερνοεπίθεση. Στα μέσα Ιουνίου, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι οι ηλεκτρονικοί εισβολείς ανήκουν σε δύο οργανώσεις που ελέγχονται από τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ρωσίας, και μάλιστα μία εκ των δύο είναι εξαιρετικά γνωστή στο FBI και στη CIA λόγω προηγούμενων εισβολών της στον Λευκό Οίκο και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή