ΚΟΣΜΟΣ

Ολλανδοί άνδρες, οι ψηλότεροι στον κόσμο

ollandoi-andres-oi-psiloteroi-ston-kosmo-2144272

Oι Ολλανδοί άνδρες και οι γυναίκες από τη Λετονία σπάνε παγκοσμίως τα ρεκόρ ύψους, καθώς είναι οι υψηλότεροι από όλες τις εθνικότητες. Ο μέσος Ολλανδός έχει ύψος 1,83 μ., ενώ η μέση Λετονή φτάνει στο 1,70 μ. Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση eLife, καταγράφει το ύψος ανδρών και γυναικών από 187 κράτη από το 1914 έως σήμερα.

Η ίδια έρευνα, εξάλλου, διαπιστώνει ότι οι Ιρανοί και οι γυναίκες από τη Νοτία Κορέα κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση ύψους, καθώς το ύψος τους αυξήθηκε κατά 16 και 20 εκατοστά αντιστοίχως. Στη Βρετανία τα δύο φύλα φαίνεται ότι αυξάνουν το ύψος τους παράλληλα κατά περίπου 11 εκατοστά. Ο μέσος Βρετανός έχει ύψος 1,78 μ. και η μέση Βρετανίδα 1,64 μ.

Τα πράγματα στις ΗΠΑ είναι ελαφρώς παράδοξα. Το 1914 οι Αμερικανοί ήταν οι τρίτοι ψηλότεροι άνδρες και οι τέταρτες ψηλότερες γυναίκες στον κόσμο. Σήμερα βρίσκονται στην 37η και στην 42η θέση αντιστοίχως. Οι πιο κοντοί άνδρες ζουν στο Ανατολικό Τιμόρ με ύψος 1,60 μ., ενώ οι πιο κοντές γυναίκες του κόσμου ζουν στη Γουατεμάλα. Σύμφωνα με την έρευνα, πριν από έναν αιώνα μία δεκαοκτάχρονη γυναίκα από τη Γουατεμάλα είχε ύψος 1,40 μ., ενώ σήμερα δεν ξεπερνά το 1,50 μ.

Σημαντική ήταν η αύξηση στην Ανατολική Ασία. Οι άνθρωποι στην Ιαπωνία, στην Κίνα και στη Νότια Κορέα είναι σήμερα σημαντικά πιο ψηλοί από ό,τι ήταν πριν από 100 χρόνια. «Τα σημεία του κόσμου όπου οι λαοί δεν έγιναν σημαντικά ψηλότεροι τα τελευταία 100 χρόνια βρίσκονται στη Νότια Ασία αλλά και στην υποσαχάριο Αφρική. Σε αυτές τις περιοχές η αύξηση του ύψους κυμαίνεται από ένα ως έξι εκατοστά», αναφέρει ο υπογράφων τη μελέτη Τζέιμς Μπένθαμ, του Ιμπίριαλ Κόλετζ του Λονδίνου. Στην πραγματικότητα, σε κάποια σημεία της Αφρικής κάτω από τη Σαχάρα, το μέσο ύψος των κατοίκων έχει μειωθεί από τις αρχές του 1970.