Τουρκία: Το πραξικόπημα ενέτεινε την ανάγκη αναδιάρθρωσης

Τουρκία: Το πραξικόπημα ενέτεινε την ανάγκη αναδιάρθρωσης

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Από την πρώτη γραμμή της μάχης, σε ένα κελί λίγο έξω από την Κωνσταντινούπολη. Αυτή την πορεία ακολούθησε, μαζί με αρκετούς συναδέλφους του, ο διοικητής της Δεύτερης Στρατιάς, Αντέμ Χουντούτι, ο οποίος κατηγορείται για συμμετοχή στο πρόσφατο αποτυχημένο πραξικόπημα εις βάρος του προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. Ενα πραξικόπημα το οποίο κόστισε τη ζωή σε 246 ανθρώπους και τραυμάτισε παραπάνω από 2.000, όταν μια οργανωμένη ομάδα υψηλόβαθμων στρατιωτικών, κάνοντας χρήση μαχητικών, αρμάτων μάχης και πεζικού προσπάθησε να καταλάβει οδικούς κόμβους, αεροδρόμια, γέφυρες και διοικητικά κτίρια σε μια προσπάθεια να ανατρέψει την κυβέρνηση. Παρά την ταχύτατη αποτροπή του άμεσου κινδύνου από τις δυνάμεις του Ερντογάν και τη σύλληψη των φερόμενων ως αρχηγών του κινήματος, ο κίνδυνος για το καθεστώς κάθε άλλο παρά έχει αποτραπεί. Σύμφωνα με αναλυτές, το πραξικόπημα όχι μόνο αποκάλυψε το βαθύτατο χάσμα το οποίο έχει ήδη δημιουργηθεί στα ενδότερα του στρατού αλλά και ενέτεινε την ανάγκη για αναδιάρθρωση και ανανέωση της ηγεσίας τόσο στρατιωτικής όσο και πολιτικής. Σύμφωνα με τον Ααρον Στάιν αναλυτή του Atlantic Council, «ο τουρκικός στρατός διέρχεται μια κρίση από την οποία θα χρειαστεί πολλά χρόνια να εξέλθει». Ταυτόχρονα, πάνω από 120 ανώτατα στελέχη έχουν συλληφθεί και αναμένουν να δικαστούν, κάτι το οποίο καθιστά την αντιμετώπιση των απειλών του Ισλαμικού Κράτους και των Κούρδων ιδιαίτερα δύσκολη.

Παράλληλα, η κρίση αυτή δεν περιορίζεται μόνο στον Χουντούτι και τους συνεργάτες του αλλά αποτελεί ένα βαθύτερο ζήτημα το οποίο χρήζει άμεσης αντιμετώπισης, καθώς ο στρατός ο οποίος έχει αποτελέσει επί σειρά ετών εγγυητής και προστάτης της σταθερότητας και της δημοκρατίας στη χώρα, σήμερα «μάχεται για την επιβίωσή του ως θεσμού». Στο πλαίσιο αυτό ο Ερντογάν κάνει λόγο για την ανάγκη να εισέλθει «νέο αίμα» στις τάξεις του στρατού, αφού αρκετά από τα πιο έμπιστά του πρόσωπα στράφηκαν εναντίον του στο πρόσφατο πραξικόπημα, το οποίο ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας θεωρεί πως αποτελεί έργο του εξόριστου ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν. Για τον λόγο αυτό οι επικριτές του Ερντογάν τον κατηγορούν ότι αυτός με τις αποφάσεις του οδήγησε στην ανέλιξη υποστηρικτών του πολιτικού του αντιπάλου στα ανώτατα στρατιωτικά αξιώματα, μετά τις μαζικές συλλήψεις στρατιωτικών που έλαβαν χώρα το 2015.

Θεωρείται πλέον βέβαιο πως με την αποδυνάμωση των άλλοτε κραταιών στρατιωτικών δυνάμεων, οι λοιποί θεσμοί θα αναδιοργανωθούν ώστε να αντιμετωπίσουν τόσο το Ισλαμικό Κράτος όσο και τους Κούρδους, μέχρι ο στρατός να είναι σε θέση να αναλάβει τις πρότερές του ευθύνες. Πιο συγκεκριμένα θεωρείται βέβαιο ότι μεγάλο μέρος της ευθύνης θα επωμισθούν οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας, ενώ οι λιμενικές αρχές θα τεθούν υπό τη δικαιοδοσία του υπουργείου Εσωτερικών και η προεδρική φρουρά θα καταργηθεί. Βέβαια, οι αλλαγές αυτές καθιστούν την ασφάλεια των πολιτών ιδιαίτερα επισφαλή, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς ότι στην Τουρκία έχουν εκδηλωθεί αρκετές βομβιστικές επιθέσεις τον τελευταίο χρόνο, με την τελευταία να σκοτώνει 45 και να τραυματίζει 200.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή