ΚΟΣΜΟΣ

Οικογενειακή υπόθεση για τους Κλίντον οι αμερικανικές εκλογές

oikogeneiaki-ypothesi-gia-toys-klinton-oi-amerikanikes-ekloges-2144332

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον παρουσίασε τη σύζυγό του ως μια δυναμική πολιτική παρουσία αλλαγής, κλείνοντας τις εργασίες της δεύτερης ημέρας της κεντρικής διάσκεψης των Δημοκρατικών, που πραγματοποιείται στη Φιλαδέλφεια.

Παράλληλα, ο Κλίντον έδωσε έμφαση στις διεκδικήσεις της συζύγου του για ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης συμπληρώνοντας την παρουσίασή της για την ιστορική εκλογή της Χίλαρι στην προεδρική υποψηφιότητα του Δημοκρατικού Κόμματος. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε ότι η Κλίντον είναι “ηγέτης από φυσικού της” με μια εσωτερική αίσθηση του καθήκοντος ευθύνης. “Η Χίλαρι έχει το μοναδικό χάρισμα να εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες που μειώνουν τα ρίσκα που αντιμετωπίζουμε, ενώ είναι η καλύτερη εκπρόσωπος της αλλαγής, που έχω γνωρίσει,” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κλίντον.

Κοινωνικός ακτιβισμός

Νωρίτερα χθες, η Χίλαρι Κλίντον εξασφάλισε την προεδρική υποψηφιότητα του Δημοκρατικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις ΗΠΑ στις 8 Νοεμβρίου. Έτσι, άφησε πίσω της την πολιτική ήττα του 2008 από τον Μπαράκ Ομπάμα, αλλά κι έναν σκληρό προεκλογικό αγώνα έναντι του συνυποψηφίου της, Μπέρνι Σάντερς, προκειμένου να είναι η πρώτη γυναίκα υποψήφια για το προεδρικό αξίωμα των ΗΠΑ.
Ο Μπιλ Κλίντον τόνισε στη διάσκεψη των Δημοκρατικών ότι η Χίλαρι είναι ακτιβίστρια για την κοινωνική δικαιοσύνη από τον πρώτο καιρό της γνωριμίας τους όταν ήταν φοιτητές της Νομικής, αναφέροντας χαρακτηριστικά την προσφορά νομικής βοήθειας σε φτωχούς ανθρώπους, αλλά και την προσπάθειά της για την αποκάλυψη της περίπτωσης ενός σχολείου που λειτουργούσε επί τη βάσει κριτηρίων κοινωνικού διαχωρισμού των μαθητών του, στην Αλαμπάμα, στην δεκαετία του '70.

Προσπάθεια γελοιοποίησης

Μετά από μια σκληρή προεκλογική εκστρατεία στους προκριματικούς κύκλους που προηγήθηκαν, η Κλίντον είναι σήμερα και επίσημα η προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών, έναντι της υποψηφιότητας του Ντόναλντ Τραμπ στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων.

Ο Μπιλ Κλίντον υποστήριξε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι υπό τον Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησαν να γελοιοποιήσουν τη σύζυγό του, τονίζοντας ότι προσπαθούν να την παρουσιάσουν ως “κινούμενο σχέδιο.” “Ωστόσο, η πραγματική ζωή και οι προκλήσεις της είναι εντελώς διαφορετικές,” συμπλήρωσε ο Κλίντον.

Μετά απευθυνόμενος στο πλήθος των συνέδρων τόνισε: “Κάνατε πραγματικά καλά, γιατί επιλέξατε την καλύτερη.”

Ο 69χρονος Μπιλ Κλίντον διετέλεσε πρόεδρος των ΗΠΑ από το 1993 έως το 2001, ενώ εγκατέλειψε το Λευκό Οίκο με υψηλά ποσοστά δημοτικότητας. Είναι γνωστός στις ΗΠΑ για τη ρητορική του δεινότητα. Ο λόγος του αντέστρεψε τα παραδοσιακά δεδομένα στα κεντρικά συνέδρια των κομμάτων, όπου το ρόλο της προώθησης μιας προεδρικής υποψηφιότητας έχουν συνήθως οι σύζυγοι των υποψηφίων προέδρων, όπως συνέβη στην περίπτωση του Ντόναλντ Τραμπ στο συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων που πραγματοποιήθηκε στο Κλίβελαντ την προηγούμενη εβδομάδα.

Η πρώτη προεδρική υποψήφια

Η εκλογή της Χίλαρι Κλίντον στο προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών έχει ουσιαστική πρακτική αξία στην πολιτική ιστορία των 240 ετών που έχουν οι ΗΠΑ. Οι γυναίκες στην Αμερική απέκτησαν το δικαίωμα ψήφου το 1920 μετά την επικύρωση της 19ης τροπολογίας του Αμερικανικού Συντάγματος.

Οι υποστηρικτές της Χίλαρι Κλίντον υποστηρίζουν ότι η θητεία της στην Ουάσιγκτον της εξασφαλίζει την πολιτική εμπειρία που απαιτείται για την παρουσία της στο Λευκό Οίκο, στην ταραχώδη για τις ΗΠΑ εποχή που διανύουμε με κύριες προκλήσεις την προσπάθεια ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας, αλλά και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των σημερινών απειλών ασφάλειας. Από την άλλη μεριά, οι επικριτές της τονίζουν ότι είναι μέρος του πολιτικού κατεστημένου κουβαλώντας στις αποσκευές της πολλά αρνητικά στοιχεία, που συνδέονται με την πρώτη προεδρική θητεία του Μπιλ Κλίντον, στη δεκαετία του '90.