Και τον δεύτερο δράστη γνώριζαν οι γαλλικές αρχές

Και τον δεύτερο δράστη γνώριζαν οι γαλλικές αρχές

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γαλλική αστυνομία καταδίωκε τον δεύτερο έφηβο που συμμετείχε στη δολοφονία ιερέα μέσα σε εκκλησία της Νορμανδίας, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, μετά την παροχή μυστικής πληροφορίας από ξένες μυστικές υπηρεσίες ότι ύποπτος τζιχαντιστής μπορεί να ετοιμάζει επίθεση, αναφέρουν πολιτικές και δικαστικές πηγές.

Η αστυνομία είχε ήδη κατονομάσει τον πρώτο από τους δύο εφήβους, τον 19χρονο Αντέλ Κερμίς, ο οποίος είχε κάνει αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες να μεταβεί στη Συρία, ήταν ελεύθερος με εγγύηση, φορώντας βραχιολάκι, και ανέμενε δίκη για την πιθανή συμμετοχή του σε τρομοκρατική οργάνωση. Ωστόσο, κατονόμασε και τον δεύτερο έφηβο, ο οποίος είναι ο, επίσης 19χρονος, Αμπντέλ Μαλίκ Ναμπίλ Πετιζάν, κάτοικος πόλης της ανατολικής Γαλλίας κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία, ανέφερε δικαστική πηγή στο Reuters την Πέμπτη. Σύμφωνα με πηγή που βρίσκεται κοντά στις έρευνες, ο Πετιζάν δεν ήταν γνωστός στις γαλλικές αστυνομικές αρχές μέχρι να ειδοποιήσουν τη Γαλλία οι τουρκικές αρχές, οι οποίες τον εντόπισαν στην Τουρκία στις 10 Ιουνίου και βρήκαν ύποπτη τη συμπεριφορά του. Ειδοποίησαν τις γαλλικές αρχές στα τέλη Ιουνίου και η αντιτρομοκρατική άνοιξε ειδικό φάκελο για το όνομά του, υποπτευόμενη ότι έχει ριζοσπαστικοποιηθεί. Αντίστοιχους φακέλους έχουν περίπου 10.500 άτομα, ύποπτα για πιθανή τζιχαντιστική δράση στη Γαλλία, ανέφερε η γαλλική κυβέρνηση.

Ο Πετιζάν είχε γυρίσει όμως στη Γαλλία από τις 11 Ιουνίου. Μία δεύτερη ειδοποίηση από μη αναγνωρισθείσα ξένη υπηρεσία οδήγησε της γαλλικές αρχές να κυκλοφορήσουν στις 22 Ιουλίου μία φωτογραφία ενός ανδρός, ο οποίος ήταν πιθανό να σχεδιάζει επίθεση. Παρότι δεν είχαν στη διάθεσή τους το όνομά του, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές δεν υπήρχε καμία αμφιβολία ότι ο άντρας στη φωτογραφία ήταν ο Πετιζάν. Ο απεικονιζόμενος εμφανίζεται πλάι σε άλλο πρόσωπο σε βίντεο που κοινοποιήθηκε την Τετάρτη στο πρακτορείο ειδήσεων του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο ισχυρίζεται ότι τα πρόσωπα είναι οι τρομοκράτες της εκκλησίας. Στο βίντεο τα δύο πρόσωπα δηλώνουν υποταγή στον ηγέτη του ISIS Αμπού Μπακρ-αλ-Μπαγκντάντι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή