Πανηγυρική εμφάνιση Κλίντον – Ομπάμα

Πανηγυρική εμφάνιση Κλίντον – Ομπάμα

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχοντας κάμψει τις τελευταίες αντιστάσεις των πιο σκληροπυρηνικών οπαδών του Μπέρνι Σάντερς και όντας πλέον η πρώτη γυναίκα υποψήφια πρόεδρος μεγάλου κόμματος στην Ιστορία των ΗΠΑ, η Χίλαρι Κλίντον προέβη σε πανηγυρική κοινή εμφάνιση με τον Μπαράκ Ομπάμα την Τετάρτη, αφού προηγουμένως ο τελευταίος είχε δηλώσει με τον πιο θερμό τρόπο τη στήριξή του στην πρώην Πρώτη Κυρία της χώρας. Θέλοντας να εμψυχώσει και να συσπειρώσει το κόμμα, ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την ένθερμη υποστήριξή του στη Χ. Κλίντον, εμπλουτίζοντάς την με μια αισιόδοξη όψη των Ηνωμένων Πολιτειών, την οποία αντιπαρέβαλε με την αντίληψη του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με την οποία οι ΗΠΑ είναι ένα έθνος σε κρίση.

Υπό τις επευφημίες του πλήθους, ο Ομπάμα έπλεξε το εγκώμιο της Κλίντον το βράδυ της Τετάρτης, καθώς στάθηκε κυρίως στην εμπειρία και στις ικανότητες της. «Δεν έχει υπάρξει ποτέ κανένας άνδρας ή καμία γυναίκα, ούτε εγώ ούτε ο Μπιλ, κανείς που να είναι πιο αρμόδιος από τη Χίλαρι Κλίντον για τη θέση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος, ζητώντας από τον κόσμο «να την κρατήσει όπως κράτησε εμένα» και παρουσιάζοντάς την ως συνεχίστρια του έργου που εκείνος ξεκίνησε πριν από οκτώ χρόνια. Στη συνέχεια, ο Ομπάμα έστρεψε τα βέλη του εναντίον του Τραμπ και ειδικά εναντίον της υπόσχεσης της καμπάνιας του να κάνει την Αμερική και πάλι «σπουδαία». «Η Αμερική είναι ήδη σπουδαία. Η Αμερική είναι ήδη ισχυρή. Σας υπόσχομαι ότι αυτή η δύναμη και αυτή η σπουδαιότητα δεν βασίζονται στον Ντόναλντ Τραμπ», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος, θέλοντας να πλήξει την απήχηση της εικόνας μιας Αμερικής που βρίσκεται υπό πολιορκία από παράνομους μετανάστες, εγκληματίες και τρομοκράτες και χάνει την επιρροή της στον κόσμο, στην απήχηση της οποίας ο Τραμπ βασίζει μεγάλο μέρος της δύναμης του.

Η απομυθοποίηση του Ντόναλντ Τραμπ ήταν ο κύριος στόχος της τρίτης ημέρας του συνεδρίου, με πολλούς ομιλητές να υπερτονίζουν τις αρνητικές πλευρές του 70χρονου μεγιστάνα. Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε τον Τραμπ «οπορτουνιστή», χωρίς καμία γνώση για το πώς να κάνει την Αμερική σπουδαία, αναφέροντας επίσης ότι ένας άνδρας που χαρακτηριστική του φράση είναι το «απολύεσαι» δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι καταλαβαίνει τις δυσκολίες της μεσαίας τάξης. Ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης και νυν μεγιστάνας των ΜΜΕ Μάικλ Μπλούμπεργκ στάθηκε στις επιχειρηματικές και οικονομικές αποτυχίες του Τραμπ, εξιστορώντας μια ιστορία χρεοκοπιών και αγωγών και χαρακτηρίζοντας το προεδρικό εγχείρημα του Τραμπ «απάτη».

Το ρεπουμπλικανικό παρελθόν του Μπλούμπεργκ και η μετέπειτα ανεξάρτητη πολιτική στάση του εξυπηρέτησαν άλλον έναν σκοπό του συνεδρίου, την προσέγγιση των πιο μετριοπαθών ψηφοφόρων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, οι οποίοι έχουν απογοητευτεί με την υποψηφιότητα Τραμπ. «Σας συμβουλεύω να εκλέξετε έναν σώφρων, ικανό άνθρωπο με διεθνή εμπειρία», δήλωσε ο Μπλούμπεργκ, κλείνοντας εμμέσως το μάτι στην υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον.

Επιπλέον, στη σκιά των σαρκαστικών δηλώσεων του Τραμπ περί παρέμβασης της Ρωσίας για την εύρεση των 30.000 «χαμένων» email της Κλίντον και της απάντησης της καμπάνιας της τελευταίας ότι ο δισεκατομμυριούχος παρακινεί μια ξένη δύναμη να κατασκοπεύσει τα εσωτερικά της χώρας, κορυφαία στελέχη του κόμματος και πρώην αξιωματούχοι για ζητήματα εθνικής ασφάλειας πήραν σειρά στο συνέδριο την Τετάρτη, για να τονίσουν την αδυναμία του Τραμπ να ηγηθεί της χώρας στην επικίνδυνη διεθνή σκακιέρα του σήμερα. Τέλος, το βράδυ της Τετάρτης ο γερουσιαστής της Βιρτζίνια Τιμ Κέιν έγινε και επίσημα ο αντιπρόεδρος της υποψηφιότητας της Χίλαρι Κλίντον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή