Ανθρωπιστική επιχείρηση στο Χαλέπι από Ρωσία – Συρία

Ανθρωπιστική επιχείρηση στο Χαλέπι από Ρωσία – Συρία

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε, χθες, πως ο ρωσικός και ο συριακός στρατός θα αρχίσουν «μεγάλης κλίμακας ανθρωπιστική επιχείρηση» στο Χαλέπι προκειμένου να βοηθήσουν τους κατοίκους «που έχουν γίνει όμηροι τρομοκρατών». Σε σχόλιά του που μεταδόθηκαν τηλεοπτικά, ο Σόιγκου είπε πως ο ρωσικός και ο συριακός στρατός θα ανοίξουν τρεις διαδρόμους για τη διαφυγή αμάχων από την πόλη. Ο Ρώσος υπ. Αμυνας είπε πως θα ανοίξει και ένας τέταρτος διάδρομος για τους μαχητές που επιθυμούν να παραδοθούν βόρεια του Χαλεπίου και κοντά στον δρόμο Καστέλο. Σχολιάζοντας την εξαγγελία της Μόσχας, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στεφάν ντε Μιστούρα κάλεσε Ρωσία και ΗΠΑ να συνεργαστούν για να περιορίσουν τις μάχες στη Συρία, λέγοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση οι επιπτώσεις στις ειρηνευτικές συνομιλίες θα είναι εξαιρετικά αρνητικές. Στρατιωτικοί αξιωματούχοι των δύο πλευρών μετέβησαν στη Γενεύη για να συζητήσουν τις λεπτομέρειες, εξήγησε ο ντε Μιστούρα. «Ολοι περιμένουμε και καλούμε τους δύο παράγοντες, Ρωσία και ΗΠΑ, να εκμεταλλευθούν τις διαπραγματεύσεις για να μειώσουν τη βία», συμπλήρωσε. «Κατανοώ ότι υπάρχουν πολλοί ειδικοί από το στρατιωτικό κατεστημένο, τόσο από τη Ρωσία όσο και από τις ΗΠΑ και πιθανότατα θα καταπιαστούν με τον διάβολο στις λεπτομέρειες, που είναι ακριβώς αυτά τα σημεία τα οποία πρέπει να επιλυθούν το ταχύτερο δυνατόν», τόνισε.

Ο ΥΠΕΞ Τζον Κέρι και ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ συναντήθηκαν στη Μόσχα και στο Λάος τις τελευταίες εβδομάδες, σε μια προσπάθεια να συνάψουν συμφωνία για τη στρατιωτική συνεργασία, που θεωρείται σε γενικές γραμμές αποφασιστικής σημασίας για την επανεπιβολή μιας πανεθνικής εκεχειρίας. Ρωσία και ΗΠΑ πραγματοποιούν επιδρομές κατά του Ι.Κ. στη Συρία, αλλά στηρίζουν αντιμαχόμενες πλευρές, με τη Μόσχα να συμπαρατάσσεται στο πλευρό του Σύρου προέδρου Ασαντ και την Ουάσιγκτον να επιμένει ότι πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία. Οι δύο χώρες από κοινού ανέλαβαν πρωτοβουλία ώστε να τεθεί σε εφαρμογή κατάπαυση του πυρός αρχές του χρόνου, αλλά η εκεχειρία κατέρρευσε τον Μάιο. Ο ντε Μιστούρα εξέφρασε την ελπίδα ότι οι συνομιλίες θα ξαναρχίσουν στα τέλη Αυγούστου.

Σε μια άλλη εξέλιξη, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κατήγγειλε χρήση απαγορευμένων όπλων διασποράς από την πλευρά της Συρίας και των Ρώσων συμμάχων της. Η οργάνωση κατήγγειλε τον θάνατο δεκάδων αμάχων ως αποτέλεσμα 47 επιθέσεων. Σε νέες επιθέσεις από τη στιγμή επανεκκίνησης των κοινών ρωσοσυριακών επιχειρήσεων αναφέρθηκε ο Ολε Σόλβανγκ, αναπληρωτής διευθυντής εκτάκτων επιχειρήσεων του θεσμού. Ταυτόχρονα, ζήτησε εγγυήσεις και από τις δύο πλευρές για παύση της χρήσης τέτοιου τύπου όπλων, υπενθυμίζοντας πως δεσμεύονται από το διεθνές ανθρωwπιστικό δίκαιο. Αξίζει να σημειωθεί πως οι επιθέσεις με όπλα τέτοιου τύπου είναι εξ ορισμού τυφλές. Οι βόμβες διασποράς διασπώνται σε μικρότερες σφαίρες, οι οποίες εξαπλώνονται σε εξαιρετικά εκτεταμένες εκτάσεις, χωρίς αναγκαστικά να εκρήγνυνται κατά την επαφή τους με το έδαφος αλλά παραμένοντας σε αρκετές περιπτώσεις ενεργές για αρκετά χρόνια.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή