Τρίτες εκλογές «βλέπει» ο Ραχόι

Τρίτες εκλογές «βλέπει» ο Ραχόι

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Το φάσμα μιας τρίτης διαδοχικής εκλογικής αναμέτρησης επέσεισε χθες ο συντηρητικός υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, μετά την άκαρπη συνάντησή του με τον επικεφαλής των Σοσιαλιστών, Πέδρο Σάντσες. Το ισπανικό πολιτικό δράμα θα συνεχιστεί τον Σεπτέμβριο, με βασικό επίμαχο θέμα το πώς θα πεισθούν οι κεντρώοι Ciudadanos να συμμετάσχουν σε κυβέρνηση Ραχόι και οι Σοσιαλιστές να μην καταψηφίσουν ένα τέτοιο κυβερνητικό σχήμα.

Αναλυτές θεωρούν ότι η συγκολλητική ουσία που θα μπορούσε να διευκολύνει μια τέτοια εξέλιξη ονομάζεται Καταλωνία. Στη Βαρκελώνη, οι διεργασίες για την απόσχιση της Καταλωνίας προχωρούν, ενώ η 11η Σεπτεμβρίου, η εθνική εορτή των Καταλανών, χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια ως επίδειξη ισχύος του αυτονομιστικού στρατοπέδου.

Την περασμένη εβδομάδα, η Βουλή της Καταλωνίας ενέκρινε ψήφισμα για την προώθηση της ανεξαρτησίας, ενώ όποια κι αν είναι η επόμενη κυβέρνηση της Μαδρίτης είναι πιθανότατο ότι την άνοιξη του 2017 θα κληθεί να διαχειριστεί το επόμενο βήμα προς την καταλανική απόσχιση: την προκήρυξη νέων καταλανικών εκλογών, με αντικείμενο την έγκριση των θεσμών του νέου κράτους. Ενας από τους θεσμούς αυτούς, το πρόπλασμα μιας μελλοντικής κεντρικής τράπεζας, ιδρύθηκε την περασμένη εβδομάδα. Με τις εξελίξεις αυτές προ των πυλών, αλλά και με τις Βρυξέλλες να αναμένουν προσχέδιο προϋπολογισμού έως τον Οκτώβριο, οι πιέσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα ενταθούν μετά την επιστροφή από τις θερινές διακοπές. Για την ώρα πάντως, το αδιέξοδο παραμένει.

«Με αυτό το όχι των Σοσιαλιστών, η κατάσταση παραμένει μπλοκαρισμένη και αυτό μας οδηγεί σε τρίτες εκλογές» δήλωσε ο Μαριάνο Ραχόι μετά τη χθεσινή συνάντηση. «Τα δεξιά κόμματα είναι αυτά που πρέπει να συμφωνήσουν μεταξύ τους, η Αριστερά δεν θα έρθει να σας σώσει» δήλωσε από την πλευρά του ο Σάντσες. Τα «δεξιά κόμματα» στα οποία αναφέρεται ο Σάντσες περιλαμβάνουν τα εθνικιστικά κόμματα από τη χώρα των Βάσκων και την Καταλωνία, ακόμη και με τη συνδρομή των οποίων η συντηρητική πλειοψηφία θα ήταν οριακή.

Η Ισπανία έχει μείνει χωρίς κυβέρνηση από τον περασμένο Δεκέμβριο, καθώς ούτε οι εκλογές του Δεκεμβρίου ούτε και αυτές του Ιουνίου απέδωσαν κυβερνητική πλειοψηφία. Και στις δύο αναμετρήσεις, πρώτο αναδείχθηκε το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι.

Με την ενθάρρυνση των αποτελεσμάτων αυτών, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός αρνήθηκε να παραιτηθεί και να παραδώσει τα ηνία σε άλλο στέλεχος του κόμματός του, κίνηση που θα διευκόλυνε τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ο Ραχόι κατηγορείται από την αντιπολίτευση ως αρχιερέας της διαφθοράς, ενώ η πρόσφατη παραδοχή του επιχειρηματία Αλφόνσο Γαρθία Ποθουέλο ότι χρηματοδοτούσε τα «μαύρα ταμεία» του κόμματος, καθώς και η δίκη στελεχών του κόμματος, που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα, για την καταστροφή των σχετικών σκληρών δίσκων, δεν βελτιώνουν τις προοπτικές του Ραχόι.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή