Εντονα διχαστικό το κλίμα στο Εργατικό Κόμμα

Εντονα διχαστικό το κλίμα στο Εργατικό Κόμμα

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Λιγότερο από έναν χρόνο μετά την εκλογή του Τζέρεμι Κόρμπιν, οι Βρετανοί Εργατικοί βρίσκονται βυθισμένοι σε έναν εσωκομματικό εμφύλιο, ο οποίος απειλεί να διχάσει ανεπανόρθωτα το κόμμα, προκαλώντας τη διάσπασή του και αφήνοντας τη Βρετανία χωρίς σοβαρή αντιπολίτευση.

Η διαμάχη προκλήθηκε από την αμφισβήτηση της ηγεσίας του Κόρμπιν την επαύριο του δημοψηφίσματος, φέρνοντας αντιμέτωπους τους εκατοντάδες χιλιάδες οπαδούς του με την πλειοψηφία των βουλευτών, η οποία αμφισβητεί την ηγεσία του, τονίζοντας ότι δεν έκανε τίποτα ουσιαστικό για να αποτρέψει το Brexit, αποκαλύπτοντας τις ηγετικές του αδυναμίες.

Ο Κόρμπιν θα αντιμετωπίσει τον βουλευτή Οουεν Σμιθ σε μια αντιπαράθεση για την κομματική ηγεσία που έχει κιόλας φέρει στην επιφάνεια το διχαστικό κλίμα που επικρατεί στο Εργατικό Κόμμα, με αρκετούς βουλευτές να δηλώνουν ότι έχουν δεχτεί παντός είδους απειλές, κυρίως μέσω Διαδικτύου. Επίσης, έχουν υπάρξει καταγγελίες για εκφοβιστικές πρακτικές μελών της εσωκομματικής οργάνωσης Μομέντουμ, η οποία στηρίζει τον Κόρμπιν, εναντίον βουλευτών και του προσωπικού τους.

Παρότι ο Κόρμπιν καταδίκασε ρητά τις παραπάνω πρακτικές, αρκετοί βουλευτές τού αποδίδουν τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση. «Τζέρεμι, αυτό γίνεται στο όνομά σου» αναφέρει γράμμα 44 γυναικών βουλευτών του κόμματος, με το οποίο του ζητείται να δώσει τέλος σε τέτοιου είδους πρακτικές. Σύμφωνα με την οργανώτρια του μηνύματος, Πάουλα Σέριφ, από τη στιγμή που η εξουσία του Κόρμπιν αμφισβητήθηκε έχει παρατηρηθεί αύξηση των πρακτικών εκφοβισμού, οι οποίες προέρχονται κυρίως από ανθρώπους που τάσσονται υπέρ του, ενώ σημαντικό ρόλο παίζουν και οι πύρινες δηλώσεις ανθρώπων του περιβάλλοντός του, οι οποίες τις ενθαρρύνουν.

Το κλίμα αυτό έχει δημιουργήσει φόβους για πιθανή διάσπαση εφόσον ο Κόρμπιν επικρατήσει, σενάριο το οποίο χαρακτηρίστηκε ως «Αρμαγεδδώνας» από τον κορυφαίο χρηματοδότη του κόμματος, Τζον Μιλς. «Εφόσον διασπαστεί το κόμμα, θα διασπαστεί και ή ψήφος αριστερά του κέντρου, κάτι που πιστεύω θα αποδειχθεί Αρμαγεδδών για τα μέλη του κοινοβουλίου, καθώς τα μειονεκτήματα μιας διάσπασης θα είναι τεράστια» ανέφερε ο Μιλς, τονίζοντας το καταστροφικό σενάριο το Κόμμα Ανεξαρτησίας να εισχωρήσει δυναμικά στα προπύργια των Εργατικών, αποσπώντας τους περίπου 50 έδρες από τη βόρεια και κεντρική Αγγλία.

Στο μεταξύ, ο πρώην Βρετανός πρέσβης στη Γαλλία, Τζούλιαν Κινγκ, θα αναλάβει καθήκοντα επιτρόπου στην Ε.Ε., αντικαθιστώντας τον Τζόναθαν Χιλ, ο οποίoς υπέβαλε την παραίτησή του μετά το δημοψήφισμα. Ο Κινγκ θα είναι υπεύθυνος για τον σχεδιασμό της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και του εγκλήματος, καθώς και των ηλεκτρονικών εκδοχών τους, ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ.

Στην επιστολή για τον διορισμό του, ο Γιούνκερ υπογράμμισε ότι περιμένει αύξηση της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κρατών-μελών, μέσω «πρωτοβουλιών για ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Αντιτρομοκρατικού Κέντρου της Europol και της ανάπτυξης διαλειτουργικών και αποτελεσματικών συστημάτων ανταλλαγής πληροφοριών».

Το Λονδίνο εξέφρασε την ικανοποίησή του για την είδηση, λόγω της πάγιας στάσης του για περισσότερη συνεργασία σε θέματα ασφάλειας, στο εσωτερικό της Επιτροπής όμως υπήρξαν και οι φωνές που αντιμετώπισαν την τοποθέτηση του Κινγκ με σκεπτικισμό, θεωρώντας ότι ο τελευταίος δεν θα έχει τα απαραίτητα κίνητρα για μια τόσο σημαντική θέση, λόγω της επερχόμενης εξόδου της Βρετανίας από την Ενωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή