«Συγγνώμη» Ερντογάν για Γκιουλέν

«Συγγνώμη» Ερντογάν για Γκιουλέν

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Συγγνώμη από τους συμπατριώτες του ζήτησε χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν για το γεγονός ότι υπήρξε επί μακρόν σύμμαχος του ιεροκήρυκα Γκιουλέν. Καθώς πρώην μέλη του δικτύου Γκιουλέν αποκαλύπτουν τις σκοτεινές μεθόδους της ομάδας που κατηγορείται για το πραξικόπημα σε βάρος της τουρκικής δημοκρατίας, ο Τούρκος πρόεδρος βρίσκεται αντιμέτωπος με το γεγονός ότι επί μακρόν γνώριζε και σιωπούσε.

«Θλίβομαι γιατί δεν μπόρεσα να αποκαλύψω πολύ νωρίτερα το πραγματικό πρόσωπο αυτής της προδοτικής οργάνωσης», είπε ο Ερντογάν σε μία σπάνια δημόσια επίδειξη μεταμέλειας. «Μακάρι ο Θεός και ο λαός να μας συγχωρήσει. Εγώ προσωπικά βοήθησα αυτή τη δομή, παρά τις διαφορές απόψεων, πιστεύοντας ότι μπορούσαμε να συμφωνήσουμε σε κάποιους κοινούς παρονομαστές. Τους ανεχθήκαμε επειδή έλεγαν “Αλλάχ”». Στην πραγματικότητα, το κόμμα ΑΚΡ του Ερντογάν όχι μόνο ανέχθηκε αλλά επωφελήθηκε από το δίκτυο Γκιουλέν, προκειμένου να εδραιώσει την εξουσία του. Δημοσιογράφοι και δικαστικοί που ερευνούσαν τα πλοκάμια του δικτύου αυτού βρέθηκαν στη φυλακή με κατασκευασμένες κατηγορίες και απελευθερώθηκαν μόνο αφότου ο Ερντογάν ήρθε σε ρήξη με τον Γκιουλέν.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg, ο πρώην εισαγγελέας της αεροπορίας, Αχμέτ Ζεκί Ουτσόκ, περιγράφει ως κεντρικό εργαλείο της στρατηγικής του Γκιουλέν το τουρκικό εξεταστικό σύστημα. Ο Ουτσόκ υποστήριξε ότι επί δεκαετίες, μαθητές που προσκείμενοι στο δίκτυο λάμβαναν εκ των προτέρων τις απαντήσεις των εισαγωγικών εξετάσεων, με αποτέλεσμα να έχουν δυσανάλογη εκπροσώπηση σε στρατιωτικές, αστυνομικές και άλλες σχολές. «Εισαγγελική έρευνα διαπίστωσε ότι οι απαντήσεις διέρρεαν κάθε χρόνο και ότι το 70% έως 80% των εισαχθέντων κέρδισαν τη θέση τους κατ’ αυτόν τον τρόπο», είπε.

Ο Ουτσόκ υποστήριξε ότι ακόμη και οι 6.000 αποτάξεις από τον στρατό και οι 60.000 από τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα δεν ξεριζώνουν την επιρροή της οργάνωσης. «Δεν νομίζω ότι ο κίνδυνος έχει περάσει. Δεν έχουν σταματήσει να προετοιμάζονται και νομίζω ότι θα δοκιμάσουν την τύχη τους με νέους τρόπους», είπε. Ο ίδιος ήταν θύμα του προηγούμενου κύματος αποτάξεων, αυτού που ακολούθησε την αποκάλυψη των υποτιθέμενων συνωμοσιών Βαριοπούλα και Εργκένεκον. Οι εκκαθαρίσεις υποτιθέμενων πραξικοπηματιών που έγιναν τότε επέτρεψαν σε μέλη του δικτύου Γκιουλέν να προαχθούν σε υψηλότερες θέσεις και σε κάποιους εξ αυτών να επιχειρήσουν, λίγα χρόνια αργότερα, πραγματικό πραξικόπημα. Τη Δευτέρα, ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, είχε κατηγορήσει τον Ερντογάν ότι έδωσε τα κλειδιά του κράτους σε μία αίρεση. «Δεν υπάρχει θέμα διάβρωσης του κρατικού μηχανισμού», είπε ο Κιλιτσντάρογλου. «Οι άνθρωποι αυτοί τοποθετήθηκαν σε κρατικές θέσεις εσκεμμένα. Δεν μπορείς να παραδίδεις το κράτος σε μία σέκτα, γιατί το καταστρέφεις. Ελπίζω να μάθαμε το μάθημά μας», προσέθεσε.

Χθες, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ άφησε υπονοούμενα για τον ρόλο των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. «Ρώτησα τον επικεφαλής της ΜΙΤ (τον Χακάν Φιντάν) πώς γίνεται να μην είχε ενημερωθεί ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος (για την απόπειρα πραξικοπήματος). Φυσικά δεν μπορούσε να απαντήσει και να πει τίποτα», είπε ο Γιλντιρίμ στο CNN Turk. Ο Τούρκος πρωθυπουργός προσέθεσε ότι η προτεραιότητα της κυβέρνησης δεν είναι το αν θα κρατήσει ο Φιντάν τη θέση του, αλλά το πώς θα παραμείνει η χώρα σε επιφυλακή όσο οι απειλές παραμένουν.

Στους θεσμούς που βρέθηκαν στο στόχαστρο των Αρχών συμπεριλήφθηκε την Κυριακή και το Tubitak, το συμβούλιο επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας, όπου, όπως μετέδωσε το δίκτυο NTV, έγιναν έρευνες και συλλήψεις. Χθες βρέθηκε στην Τουρκία ο επικεφαλής του Συμβουλίου της Ευρώπης, Θόρμπιορν Γιάγκλαντ, ο οποίος, σε αντίθεση με πολλούς Ευρωπαίους αξιωματούχους, εξέφρασε κατανόηση για το «ξεκαθάρισμα», όπως είπε, στη χώρα. «Αναγνωρίζω ότι φυσικά υπάρχει ανάγκη αντιμετώπισης όσων βρίσκονται πίσω από το πραξικόπημα και αυτού του μυστικού δικτύου», είπε ο Γιάγκλαντ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή