Επιπλέον ένοπλοι αστυνομικοί στους δρόμους του Λονδίνου

Επιπλέον ένοπλοι αστυνομικοί στους δρόμους του Λονδίνου

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Την ενίσχυση του αριθμού των ενόπλων αστυνομικών που θα περιπολούν στους δρόμους του Λονδίνου ανακοίνωσαν χθες ο επικεφαλής της μητροπολιτικής αστυνομίας σερ Μπερνάρ Χόγκαν-Χάου και ο δήμαρχος της βρετανικής πρωτεύουσας Σαντίκ Καν. Η απόφαση αυτή αποσκοπεί στην εδραίωση κλίματος ασφάλειας στο κοινό και στην αποτροπή τρομοκρατικών επιθέσεων. Ο αριθμός των ενόπλων αστυνομικών θα αυξηθεί κατά 600, για να φθάσει τις 2.800.

Ο Στιβ Ουάιτ, πρόεδρος της συνδικαλιστικής ένωσης αστυνομικών της Αγγλίας και της Ουαλίας, επεσήμανε όμως ότι μπορεί να χρειασθούν έως και δύο χρόνια για την εκπαίδευση των 1.500 αστυνομικών που προβλέπεται να τοποθετηθούν σε όλη τη Βρετανία. «Η στρατολόγηση 1.500 αστυνομικών και η εκπαίδευσή τους στη χρήση όπλων απαιτούν πολύ χρόνο. Πρέπει να βρεθούν οι υποδομές, οι χώροι εκπαίδευσης και οι εθελοντές αστυφύλακες», είπε ο Ουάιτ. Ο Σάιμον Τσέστερμαν, όμως, επικεφαλής ενόπλων υπηρεσιών, είχε τονίσει τον περασμένο μήνα ότι η πλειονότητα των νέων αστυφυλάκων θα έχουν αναπτυχθεί σε όλη τη χώρα μέχρι τον Απρίλιο του 2017.

Ο αρχηγός της μητροπολιτικής αστυνομίας Μπερνάρ Χόγκαν-Χάου είπε: «Παρότι δεν διαθέτουμε πληροφορίες επικείμενης τρομοκρατικής απειλής, οι πρόσφατες επιθέσεις σε Γερμανία, Βέλγιο και Γαλλία σημαίνουν ότι θα ήταν ανόητο να αγνοήσουμε τον κίνδυνο. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε τη δυνατότητα να τοποθετήσουμε ενόπλους αστυνομικούς στον τόπο μιας επίθεσης». Οι ένοπλοι αστυνομικοί της μητροπολιτικής αστυνομίας υποβάλλονται σε σκληρή εκπαίδευση και αυστηρά ψυχολογικά τεστ, προτού μπορέσουν να «βγουν στον δρόμο». Εφόσον περάσουν την εκπαίδευση, διάρκειας εννέα εβδομάδων, εξοπλίζονται με πιστόλι, ημιαυτόματο τουφέκι και «τέιζερ» (πιστόλι ηλεκτρικής εκκένωσης). Οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί, σε αντίθεση με τους άοπλους συναδέλφους τους, τους διάσημους «μπόμπις», βρίσκονται σε οχήματα της αστυνομίας, σε στρατηγικές θέσεις της πόλης. Η μητροπολιτική αστυνομία φιλοδοξεί να καταστήσει τη βρετανική πρωτεύουσα «εχθρικό περιβάλλον» για επίδοξους τρομοκράτες, προλαμβάνοντας με τον τρόπο αυτό τυφλό χτύπημα. Αν, όμως, μια τέτοια επίθεση δεν μπορεί να προληφθεί, οι αρχές ασφαλείας ελπίζουν να διαθέτουν αρκετές ένοπλες μονάδες, ικανές να μεταβούν σε λίγα δευτερόλεπτα στον τόπο της επίθεσης, όπου θα εξουδετερώσουν τους δράστες περιορίζοντας έτσι τον αριθμό των θυμάτων.

Ενοπλη μονάδα της αστυνομίας χρειάσθηκε 11 λεπτά μετά την κλήση στο τηλεφωνικό κέντρο, για να προσεγγίσει το σημείο της επίθεσης εναντίον του στρατιώτη Λι Ρίγκμπι. Οι δράστες της επίθεσης που αποκεφάλισαν τον στρατιώτη ήταν οπλισμένοι μόνο με μαχαίρια και στέκονταν δίπλα στο θύμα τους, περιμένοντας την αστυνομία, χωρίς να απειλήσουν άλλους περαστικούς.

Τα 11 λεπτά είναι ιδιαίτερα μεγάλος χρόνος αντίδρασης, ιδίως αν οι Αρχές έχουν να αντιμετωπίσουν επίθεση, όπως αυτή στο Παρίσι, με πολλούς βαριά οπλισμένους δράστες.

«Εκ του σύνεγγυς»

Η μητροπολιτική αστυνομία φιλοδοξεί να ενισχύσει παράλληλα και την «εκ του σύνεγγυς» αστυνόμευση, φροντίζοντας ώστε οι περίπολοι άοπλων αστυνομικών στις συνοικίες του Λονδίνου και των άλλων μεγάλων πόλεων της Βρετανίας να έχουν και αυτές πρόσβαση σε μονάδες ενόπλων συναδέλφων τους, ικανές να παρέμβουν σε ελάχιστο χρόνο.

Τις αμφιβολίες των συνδικαλιστών ενισχύει επίσης το γεγονός ότι η εκπαίδευση αστυνομικών στην αντιμετώπιση τρομοκρατικών περιστατικών απαιτεί τουλάχιστον τέσσερις επιπλέον μήνες, θέτοντας εν αμφιβόλω τα αισιόδοξα χρονοδιαγράμματα της ηγεσίας του Σώματος.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή