Σε ισόβια κάθειρξη δύο κατάσκοποι του Τίτο

Σε ισόβια κάθειρξη δύο κατάσκοποι του Τίτο

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΝΑΧΟ. Σε ισόβια κάθειρξη καταδίκασε χθες δικαστήριο του Μονάχου δύο πρώην ανώτατα στελέχη της γιουγκοσλαβικής κατασκοπείας του καθεστώτος Τίτο για τη δολοφονία αντιφρονούντα το 1983 στη Γερμανία.

Ο 74χρονος πρώην αρχηγός της υπηρεσίας κατασκοπείας Ζντράβκο Μούστατς και ο πρώην πράκτορας Γιόζιπ Πέρκοβιτς, 71 ετών, κρίθηκαν ένοχοι για τη δολοφονία του πολέμιου του κομμουνιστικού καθεστώτος Στιεπάν Τζουρέκοβιτς. Οι δύο καταδικασθέντες εκδόθηκαν από την Κροατία το 2014, δίνοντας τέλος σε πολύκροτη υπόθεση, η οποία είχε διαταράξει τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης με το πιο πρόσφατο κράτος-μέλος της. Ο Τζουρέκοβιτς δολοφονήθηκε σε γκαράζ, που χρησιμοποιείτο και ως τυπογραφείο, στην πόλη Βολφρατσχόζεν της Βαυαρίας το 1983. Το θύμα είχε δεχθεί πολλές σφαίρες από πιστόλι, αλλά και χτυπήματα από μπαλτά. Εκτός από τους δύο καταδικασθέντες, στη δολοφονία συμμετείχαν τρεις ακόμη δράστες, η ταυτότητα των οποίων ουδέποτε εξακριβώθηκε.

Η εισαγγελία υποστηρίζει ότι το κίνητρο της δολοφονίας ήταν να εξασφαλισθεί η σιωπή του Τζουρέκοβιτς, ο οποίος διέθετε στοιχεία για τις παράνομες επιχειρηματικές δραστηριότητες υιού ηγετικού στελέχους του γιουγκοσλαβικού κομμουνιστικού κόμματος.

Τρεις ημέρες προτού η Κροατία γίνει επίσημα μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την 1 Ιουλίου 2013, το Ζάγκρεμπ ψήφισε νομοθετική τροπολογία που απαγόρευε την έκδοση για εγκλήματα προ του 2002.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή