Μαζικοί βιασμοί γυναικών και εκτελέσεις πολιτών στο Νότιο Σουδάν

Μαζικοί βιασμοί γυναικών και εκτελέσεις πολιτών στο Νότιο Σουδάν

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο επικεφαλής της επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Ζάιντ Ραάντ αλ-Χουσέιν, προέτρεψε την κυβέρνηση του Νοτίου Σουδάν να διασφαλίσει την ορθή απονομή δικαιοσύνης για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τα σώματα ασφαλείας, και ζήτησε να ληφθεί «επείγουσα δράση» από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για να αποτραπούν νέα περιστατικά βίας στο «νεότερο κράτος του κόσμου», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. 

Το τελευταίο διάστημα στο Νότιο Σουδάν, δυνάμεις των σωμάτων ασφαλείας εκτέλεσαν πολίτες και προέβησαν σε μαζικούς βιασμούς γυναικών και κοριτσιών μετά από τις αιματηρές συμπλοκές του προηγούμενου μήνα στην πρωτεύουσα της χώρας.

Η έκκληση για διεθνή βοήθεια έρχεται μετά την ολοκλήρωση της τριήμερης ανθρωπιστικής αποστολής του ΟΗΕ στο Νότιο Σουδάν. Ο συντονιστής της επιτροπής παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, Στίβεν Ο'Μπράιαν, επέστρεψε χθες από το Νότιο Σουδάν και σε συνέντευξη τύπου που έδωσε εξέφρασε τις σοβαρές του ανησυχίες για την κατάσταση στην περιοχή, ενώ ανέφερε ότι η βία απέναντι στους απλούς πολίτες έχει λάβει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις από ό,τι πίστευε.

Ο αλ-Χουσείν ζήτησε να από τον πρωθυπουργό Σάλβα Κίιρ να τιμωρηθούν οι δράστες και να ληφθούν άμεσα δραστικά μέτρα για τον περιορισμό της βίας. «Ενώ κάποιοι πολίτες σκοτώθηκαν σε ανταλλαγές πυρών, έχουμε πληροφορίες ότι άλλοι εκτελέσθηκαν από στρατιώτες της κυβέρνησης, που φαίνεται να έχουν βάλει στο στόχαστρο συγκεκριμένα πολίτες με καταγωγή Νουέρ. Η μάχη οδήγησε επίσης σε έξαρση σεξουαλικής βίας, με μαζικούς βιασμούς γυναικών από τους στρατιώτες», ανέφερε στη δήλωσή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή