Ο Χ. Χίμλερ αποκαλύπτεται μέσα από τα ημερολόγιά του

Ο Χ. Χίμλερ αποκαλύπτεται μέσα από τα ημερολόγιά του

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ημερολόγια ενός εκ των πρωτεργατών του Ολοκαυτώματος, του Χάινριχ Χίμλερ, που δίνονται στη δημοσιότητα μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας Bild, αποκαλύπτουν συνταρακτικές πτυχές της ζωής του. Ο Χίμλερ, ο αρχηγός των γερμανικών Ες Ες, κατέγραφε με κάθε λεπτομέρεια οτιδήποτε συνέβαινε στην καθημερινότητά του. Τα ημερολόγια, τα οποία βρέθηκαν στη Ρωσία το 2013 και σήμερα μελετώνται από το Γερμανικό Ιστορικό Ινστιτούτο της Μόσχας, αποκαλύπτουν ότι ο στενός συνεργάτης του Χίτλερ ήταν ένας εμμονικός διαχειριστής που χαρακτηριζόταν από βαθιές αντιφάσεις. Επίσης, όπως επισημαίνει ο ερευνητής Ματίας Ουλ, μας επιτρέπουν να κατανοήσουμε καλύτερα τα γεγονότα αλλά και τους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων του καθεστώτος.

Τα ημερολόγια εντοπίστηκαν στα αρχεία του ρωσικού υπουργείου Αμυνας και αφορούν τα έτη 1938, 1943 και 1944. Τα ημερολόγια για το 1941 και το 1942 είχαν εντοπιστεί στη Ρωσία το 1991.

Η εικόνα που σχηματίζεται μέσα από τις σελίδες τους είναι αυτή ενός καλού οικογενειάρχη, ο οποίος, ωστόσο, είχε ερωμένες και εξώγαμα παιδιά από μία τουλάχιστον παράνομη σχέση του. Επίσης, ήταν ένας άνθρωπος που λάτρευε να παρατηρεί τον έναστρο ουρανό και να παίζει χαρτιά, ενώ την ίδια στιγμή διέταζε και οργάνωνε την εξόντωση εκατομμυρίων ανθρώπων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. «Ο άνθρωπος που σχεδίασε το Ολοκαύτωμα είχε εμμονή με την οργάνωση της προσωπικής του ζωής», γράφει η Bild. «Ανάμεσα στους θαλάμους αερίων, στις διαταγές για εκτελέσεις και χιλιάδες συναντήσεις φρόντιζε την οικογένειά του, την ερωμένη του και είχε και τα χόμπι του».

Ενδεικτικά, στις 3 Ιανουαρίου 1943, ο Χίμλερ έκανε θεραπευτικό μασάζ, συμμετείχε σε συσκέψεις, τηλεφώνησε στη γυναίκα του και στην κόρη του και μετά τα μεσάνυχτα διέταξε την εκτέλεση πολλών οικογενειών από την Πολωνία.

Χιλιάδες επαφές

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, ο Χίμλερ ήταν ένας φιλόδοξος επαγγελματίας που συνάντησε πάνω από 1.600 άτομα από το 1943 έως και την αυτοκτονία του στα χέρια των Βρετανών, τον Μάιο του 1945. Οπως επισημαίνει ο ιστορικός Ματίας Ουλ, «ο αριθμός των επαφών του Χίμλερ, όπως εξάλλου και οι προσπάθειές του να αποκτήσει επιρροή, μέσω των Ες Ες, στους κομματικούς και κρατικούς μηχανισμούς αλλά και στον στρατό προκαλούν μεγάλη εντύπωση. Kατά τη διάρκεια του πολέμου, προσπάθησε να παγιώσει τη δύναμή του».

Οι γραμματείς του Χίμλερ, με μία από τις οποίες απέκτησε δύο παιδιά, έχουν σημειώσει με κάθε λεπτομέρεια τις επιθεωρήσεις στα στρατόπεδα συγκέντρωσης Σαξενχάουζεν, όπου πήγε μαζί με τον Γιόζεφ Γκέμπελς στις 10 Μαρτίου του 1938 και το Σόμπιμπορ στις 12 Φεβρουαρίου 1943. «Ο Χίμλερ ήθελε η επίσκεψη να είναι μια επίδειξη για την αποτελεσματικότητα της θανάτωσης με δηλητηριώδη αέρια», γράφει η Bild.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή