ΚΟΣΜΟΣ

Εμφύλιος στους Ρεπουμπλικανούς

emfylios-stoys-repoymplikanoys-2145778

Η ανοχή των Ρεπουμπλικανών του Κογκρέσου απέναντι στον Τραμπ απορρέει από ένα σύνθετο μείγμα πολιτικών, τακτικών και προσωπικών υπολογισμών, οι οποίοι είναι κατά κάποιον τρόπο διαφορετικοί στα ηγετικά στελέχη του κόμματος και στους αξιωματούχους που διεκδικούν την επανεκλογή τους.

Σε ένα σημείο, όμως, οι δύο πλευρές συμφωνούν: δεν έχουν έρθει ποτέ ξανά αντιμέτωπες με αντίστοιχη κατάσταση, στην οποία ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος βρίσκεται σε ανοικτό πόλεμο με τα ηγετικά στελέχη του λίγο μετά το συνέδριο που τον ανέδειξε υποψήφιο, θέτοντας σε κίνδυνο τον ρεπουμπλικανικό έλεγχο του Κογκρέσου.

Αρκετοί Ρεπουμπλικανοί, ακόμη και εκείνοι που η περιφρόνησή τους για τον Τραμπ ισοδυναμεί με την απέχθειά τους για τον πρόεδρο Ομπάμα, βλέπουν την επιλογή μεταξύ Τραμπ και Κλίντον ως ένα σημαντικό δίλημμα που θα έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις σε κρίσιμα θέματα, όπως η οικονομία και η μετανάστευση. Ωστόσο, οι περισσότεροι από αυτούς πιστεύουν ότι ο Τραμπ, καθοδηγούμενος από ένα Κογκρέσο ελεγχόμενο από τους Ρεπουμπλικανούς, θα ενισχύσει περισσότερο τη θέση τους απ’ ό,τι μια επικράτηση της Κλίντον.

Για άλλους, ο έλεγχος του Ανωτάτου Δικαστηρίου επισκιάζει τα πάντα, ακόμη και τα αλλοπρόσαλλα σχόλια του υποψηφίου τους. «Η μορφή του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα έχει την πιο μακροχρόνια επίδραση στο έθνος», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής της Γιούτα Τζέισον Τσάφετζ.

Κρατούν ισορροπίες

Οι υποψήφιοι που έχουν σημαντικές πιθανότητες επανεκλογής, ιδίως ορισμένοι γερουσιαστές, όπως ο Τζον Μακέιν της Αριζόνας και η Κέλι Αγιότ του Νιου Χαμσάιρ, έχουν κάνει έναν βασικό υπολογισμό.
Ενώ έχουν ασκήσει κριτική στον Τραμπ, δεν έχουν αποσύρει τη στήριξή τους σε αυτόν. Αντιστοίχως, τα ηγετικά στελέχη του κόμματος έχουν αποφασίσει ότι, εφόσον μεγαλώσει κι άλλο η απόστασή τους από τον Τραμπ, γίνεται πιο πιθανή η απώλεια των πλειοψηφιών τους στο Κογκρέσο. Η αποξένωση των οπαδών του Τραμπ θα αναγκάσει πολλούς από αυτούς να χάσουν τις έδρες τους, σενάριο που φαίνεται πιθανό, καθώς, σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση του CBS News, το 81% των Ρεπουμπλικανών στηρίζει την υποψηφιότητά του.

Εξ ου και η προσποιητή αδιαφορία αρκετών από αυτούς στις πρόσφατες επιθέσεις που εξαπέλυσε εναντίον τους ο 70χρονος μεγιστάνας. «Πολλοί Ρεπουμπλικανοί διστάζουν να επιτεθούν στον Ντόναλντ Τραμπ, φοβούμενοι ότι θα αποξενώσουν το 35% με 40% των ψηφοφόρων που τον στήριξε στις προκριματικές εκλογές», ανέφερε ο Νέιθαν Γκονζάλες, συντάκτης της πολιτικής επιθεώρησης The Rothenberg & Gonzales Political Report.

Ο Τραμπ αρνήθηκε με δηκτικό τρόπο την Τρίτη να επιδοκιμάσει τον εκλεγμένο Ρεπουμπλικανό με την υψηλότερη θέση, πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν και επίσης ήρθε από μόνος του σε ευθεία αντιπαράθεση με τους Μακέιν και Αγιότ, λίγες μόλις ώρες αφότου ο Μπάρακ Ομπάμα είχε καλέσει τους Ρεπουμπλικανούς να αποκηρύξουν τον υποψήφιό τους.

Επομένως, τόσο ο Τραμπ όσο και ο Ομπάμα έχουν φέρει τους Ρεπουμπλικανούς υποψηφίους σε εξαιρετικά δύσκολη θέση: ασκώντας κριτική στον υποψήφιό τους, μπορεί να φανούν ότι δέχονται τη συμβουλή ενός προέδρου που οι ψηφοφόροι τους απεχθάνονται, αποξενώνοντας τον κόσμο που χρειάζονται για να επανεκλεγούν, ενώ με το να δέχονται παθητικά τις επιθέσεις του μπορεί να υποστούν απώλειες στους πιο μετριοπαθείς ψηφοφόρους τους. «Εφόσον δηλώνετε επανειλημμένως ότι αυτό που είπε δεν είναι αποδεκτό, γιατί τον στηρίζετε ακόμη;» αναρωτήθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος την Τρίτη.

Υπό αυτές τις συνθήκες, πολλοί Ρεπουμπλικανοί ελπίζουν στους ψηφοφόρους που θα ψηφίσουν την Κλίντον για την προεδρία, στηρίζοντας ωστόσο Ρεπουμπλικανούς υποψηφίους στις θέσεις για τη Γερουσία και τη Βουλή. Οι Ρεπουμπλικανοί πιστεύουν ότι πρέπει να διατηρήσουν την υπεροχή τους στο Κογκρέσο, έτσι ώστε να μπορέσουν να προωθήσουν την ατζέντα του κόμματος. Σύμφωνα με τον σύμβουλο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Κέβιν Μάντεν, η υπεροχή αυτή μπορεί να διατηρηθεί «μόνο εφόσον η θέση των μελών των δύο αυτών σωμάτων δεν τεθεί σε κίνδυνο, επειδή ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος είναι κατώτερος των περιστάσεων».

Επομένως, εφόσον ο Τραμπ δείχνει να έχει πτωτική τάση στις δημοσκοπήσεις όσο πλησιάζουν οι εκλογές, είναι πιθανό πολλοί υποψήφιοι που θα δώσουν τη μάχη της επανεκλογής να διαχωρίσουν τη θέση τους από αυτόν, στηριζόμενοι στις προαναφερθείσες «χωριστές» ψήφους.

Ο Πολ Ράιαν δεν δίνει «λευκή επιταγή»

Ο επικεφαλής της καμπάνιας του Ντόναλντ Τραμπ παραδέχθηκε την ύπαρξη εσωκομματικών συγκρούσεων μέσα στο Trump Tower την Πέμπτη, την ίδια στιγμή που ανήσυχα στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος προσπαθούν να στρέψουν τα βλέμματα των ψηφοφόρων στη θητεία της Χίλαρι Κλίντον στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η έριδα μεταξύ του υποψηφίου προέδρου και του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν συνέχισε να επισκιάζει τις νέες επιθέσεις του κόμματος προς το πρόσωπο της Κλίντον.

Ο Ράιαν δήλωσε δημοσίως πως στηρίζει τον Τραμπ, τονίζοντας ωστόσο πως η στήριξή του δεν αποτελεί «λευκή επιταγή» και υπογραμμίζοντας πως θα καταγγείλει τις διχαστικές του τοποθετήσεις εφόσον το κρίνει αναγκαίο, υπαινισσόμενος τις τελευταίες επιθέσεις του Τραμπ εναντίον μιας μουσουλμανικής οικογενείας ο γιος της οποίας σκοτώθηκε στο Ιράκ. «Δεν θέλω να το κάνω αυτό αλλά θα το κάνω, καθώς νιώθω ότι πρέπει να το κάνω για να υπερασπιστώ τους Ρεπουμπλικανούς και τις αρχές του κόμματός μας, έτσι ώστε ο κόσμος δεν θα κάνει το λάθος να πιστέψει ότι σκεφτόμαστε κατ’ αυτόν τον τρόπο», δήλωσε ο Ράιαν.

Ο επικεφαλής της καμπάνιας του Τραμπ Πολ Μάναφορτ επέμεινε ότι ο Τραμπ θα συνεργαστεί με τον Ράιαν στην περίπτωση που αμφότεροι εκλεγούν, ωστόσο παραδέχθηκε ότι το ζήτημα μη στήριξής του στις υποψηφιότητες του Ράιαν και του Μακέιν έχει δημιουργήσει εντάσεις στο αρχηγείο της καμπάνιας στη Νέα Υόρκη.