Οι νέες εκλογές δεν θα έλυναν το αδιέξοδο στην Ισπανία με βάση δημοσκόπηση

Οι νέες εκλογές δεν θα έλυναν το αδιέξοδο στην Ισπανία με βάση δημοσκόπηση

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς τέλος θα ήταν το πολιτικό αδιέξοδο στην Ισπανία, ακόμη και αν πραγματοποιούταν μία τρίτη εκλογική διαδικασία, σύμφωνα με σημερινή δημοσκόπηση του ισπανικού Κέντρου Κοινωνιολογικών Ερευνών, η οποία προβλέπει ότι το Λαϊκό Κόμμα (PP) του Μαριάνο Ραχόι θα εξασφάλιζε την πρώτη θέση, αλλά όχι και την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Αν διεξάγονταν και πάλι εκλογές, το PP θα εξασφάλιζε το 32,5% των ψήφων, ελαφρά πιο κάτω από το 33% που εξασφάλισε τον Ιούνιο. Οι Σοσιαλιστές (PSOE) θα έρχονταν δεύτεροι με ελαφρά καλύτερο ποσοστό, 23,1%, έναντι 22,7% που είχαν λάβει στις τελευταίες εκλογές.

Η συμμαχία κομμάτων της αριστεράς που συγκροτήθηκε από τους Podemos, οι Unidos Podemos («Μαζί Μπορούμε»), θα καταλάμβανε την τρίτη θέση με 19,6% των ψήφων, από το 21,1% της 26ης Ιουνίου, ενώ οι φιλελεύθεροι Ciudadanos («Πολίτες») θα έρχονταν τέταρτοι με 12%, από 13% στις προηγούμενες εκλογές.

 Η Ισπανία βρίσκεται εδώ και οκτώ μήνες σε αδιέξοδο έπειτα από δύο βουλευτικές εκλογές που δεν ανέδειξαν καθαρό νικητή. Το PP ήταν το μοναδικό από τα τέσσερα κυριότερα κόμματα της Ισπανίας που κέρδισε περισσότερες έδρες στις 26 Ιουνίου σε σύγκριση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση της 20ής Δεκεμβρίου, φθάνοντας τις 137, αν και εξακολουθεί να υπολείπεται των 176 που απαιτούνται προκειμένου να διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, που αριθμεί 350 μέλη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή