ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ρέντσι έλαβε έγκριση για το δημοψήφισμα

Ο Ρέντσι έλαβε έγκριση για το δημοψήφισμα

ΡΩΜΗ. Την έγκρισή του σχετικά με τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την ουσιαστική κατάργηση της Γερουσίας έδωσε χθες το Ακυρωτικό Δικαστήριο της Ιταλίας, ανοίγοντας τον δρόμο στη μεταρρύθμιση που επιδιώκει ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.

Ο πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι η αποδυνάμωση της Γερουσίας θα ενισχύσει την πολιτική σταθερότητα. Η απόφαση του Ακυρωτικού Δικαστηρίου αφορά την εγκυρότητα των αναγκαίων 500.000 υπογραφών, τις οποίες συγκέντρωσαν οι οπαδοί του δημοψηφίσματος, για τη διενέργειά του.

Η κυβέρνηση διαθέτει τώρα χρονική διορία 60 ημερών, εντός των οποίων οφείλει να ανακοινώσει την ημερομηνία διεξαγωγής της διαδικασίας. Αν και τη μεταρρυθμιστική πρόταση του Ρέντσι έχουν ήδη εγκρίνει και τα δύο Σώματα της νομοθετικής εξουσίας –ακόμη και η υπό κατάργηση Γερουσία– το ιταλικό Σύνταγμα του 1948 απαιτεί η πρόταση να τεθεί σε δημοψήφισμα.

Ο Ματέο Ρέντσι έχει δεσμευθεί να παραιτηθεί εάν οι ψηφοφόροι αρνηθούν την πρότασή του, η οποία αποσκοπεί να δώσει τέλος στην ενδημική πολιτική αστάθεια των ιταλικών κυβερνήσεων.