ΚΟΣΜΟΣ

Το ΡΚΚ προειδοποιεί για νέα χτυπήματα στην Τουρκία

pkk

Λίγες εβδομάδες μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα, το κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα στέλνει προειδοποιητικά μηνύματα στην Άγκυρα. Η κουρδική πλευρά διαπιστώνει ότι η Άγκυρα εξακολουθεί να τηρεί σκληρή στάση στο Κουρδικό Ζήτημα. Έτσι, η κουρδική πλευρά δεν έχει άλλη επιλογή παρά να εντατικοποιήσει τις επιθέσεις που εξαπολύει κατά του τουρκικού κράτους.

Η νέα προειδοποίηση του κουρδικού κινήματος έρχεται από την ένοπλη πτέρυγα του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ) και τα μέσα ενημέρωσης που ελέγχονται από το κουρδικό κίνημα.
Ένας από τους αρχηγούς της ένοπλης πτέρυγας του κινήματος, ο Τζεμίλ Μπαγίκ προειδοποιεί ότι εξαιτίας της αδιαλλαξίας της τουρκικής κυβέρνησης, οι Κούρδοι δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να εντατικοποιήσουν τις επιθέσεις που εξαπολύουν κατά του τουρκικού κράτους. «Στην νέα περίοδο οι συγκρούσεις δεν θα περιοριστούν στα περίχωρα και σε κάποια κέντρα των κουρδικών επαρχιών. Οι συγκρούσεις θα εξαπλωθούν σε μητροπόλεις της Τουρκίας», προειδοποιεί ο κ. Μπαγίκ.
Την ίδια στιγμή, η πολιτική πτέρυγα του κινήματος προειδοποιεί για την κατάσταση υγείας του φυλακισμένου ηγέτη του ΡΚΚ, Αμτνουλλάχ Οτζαλάν. Η συγκεκριμένη προειδοποίηση έρχεται την στιγμή που η Τουρκία συζητά την επαναφορά της θανατικής ποινής.

Γιατί οι Κούρδοι απειλούν;

Για ποιο λόγο οι Κούρδοι ανεβάζουν τους τόνους, μόλις λίγες εβδομάδες μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα και σε μια στιγμή που το τουρκικό κράτος αντιμετωπίζει μια ιστορικής σημασίας κρίσης;

Υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι που κρύβονται πίσω από την νέα κίνηση της κουρδικής πλευράς. Πρώτον, επωφελούμενο από τις αδυναμίες του τουρκικού κράτους, το κουρδικό κίνημα επιχειρεί να εξασφαλίσει τα νέα «κέρδη» του στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας. Οι κουρδικές δυνάμεις έχουν ήδη εισέλθει στην συριακή πόλη Μίνμπιτς και ο δρόμος για την επανένωση του αυτόνομου Κουρδιστάν στην βόρεια Συρία έχει πλέον ανοίξει.

Δεύτερον, η κουρδική πλευρά θεωρεί ότι οι αντιμαχόμενες πλευρές στην Άγκυρα δεν έχουν μεγάλες διαφορές στα διάφορα «εθνικά ζητήματα» της Τουρκίας. Στο Κουρδικό Ζήτημα, η τουρκική κυβέρνηση, το Κίνημα Γκιουλέν και οι στρατηγοί συμμερίζονται την σκληρή, εθνικιστική ρητορική. Με βάση λοιπόν αυτό το σκεπτικό, οι Κούρδοι της Τουρκίας καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα δεδομένα δεν έχουν αλλάξει μετά την 15η Ιουλίου.

Τέλος υπάρχει και το ζήτημα της ασφάλειας και της υγείας του κ. Οτζαλάν. Σε περίπτωση που τελικά η τουρκική κυβέρνηση επαναφέρει την θανατική ποινή, ο κ. Οτζαλάν ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπος με την απειλή της εκτέλεσης, ένα σενάριο που αναστατώνει τους Κούρδους.

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις

Εν τω μεταξύ, σε διάφορες επαρχίες της ανατολικής Τουρκίας συνεχίζονται οι συγκρούσεις των δυνάμεων ασφαλείας με το κουρδικό κίνημα.

Τις τελευταίες ώρες, από διάφορες τουρκικές επαρχίες στην Κ φτάνουν πληροφορίες που κάνουν λόγο για πολλούς τραυματίες. Οι κουρδικές πηγές κάνουν λόγο για σημαντικές απώλειες στις τάξεις των τουρκικών δυνάμεων, μια πληροφορία που δεν επιβεβαιώνεται μέχρι στιγμής από την τουρκική πλευρά.

Τέλος, στο Μίμπιτς της Συρίας, οι Κούρδοι και οι σύμμαχοι τους δίνουν μάχες σώμα με σώμα με το Ισλαμικό Κράτος για να ελέγξουν τον κέντρο αυτής της σημαντικής συριακής πόλης.