Τσελίκ: Η αλλαγή του αντιτρομοκρατικού νόμου θα έθετε σε κίνδυνο την Ευρώπη

Τσελίκ: Η αλλαγή του αντιτρομοκρατικού νόμου θα έθετε σε κίνδυνο την Ευρώπη

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Η Τουρκία θα σταματήσει να εφαρμόζει τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Eνωση για τον περιορισμό της ροής των μεταναστών προς την Ε.Ε. εάν η τελευταία δεν ανακοινώσει μια ξεκάθαρη ημερομηνία για την κατάργηση της βίζας που απαιτείται για τα ταξίδια των Τούρκων πολιτών στην Ευρώπη, δήλωσε χθες ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ. Δεν τίθεται θέμα απελευθέρωσης του καθεστώτος της βίζας για τους Τούρκους πολίτες υπό τις παρούσες συνθήκες, απάντησε από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο οποίος ωστόσο υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και επέμεινε ότι στη συζήτηση για την απόπειρα πραξικοπήματος έχει υποβαθμιστεί το γεγονός ότι οι επίδοξοι πραξικοπηματίες χρησιμοποίησαν βία εναντίον των πολιτών και του Κοινοβουλίου. «Η απελευθέρωση της βίζας θα γίνει όταν θα εκπληρωθούν οι σχετικοί όροι», δήλωσε ο Σταϊνμάγερ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild και πρόσθεσε ότι «αυτήν τη στιγμή δεν βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο».

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk, ο Τσελίκ υποστήριξε πως το αίτημα προς την Τουρκία να αλλάξει την αντιτρομοκρατική νομοθεσία της, βασική προϋπόθεση της Ε.Ε. για να οριστικοποιήσει την κατάργηση της βίζας, σημαίνει ότι τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια της ίδιας της Ευρώπης. Τέλος, η Δανία κάλεσε την Ε.Ε. να βάλει τέλος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία εξαιτίας των «μη δημοκρατικών πρωτοβουλιών» του Ερντογάν και της υποστήριξής του στην επαναφορά της θανατικής ποινής.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή