Κινέζος τουρίστας έγινε άθελά του… πρόσφυγας

Κινέζος τουρίστας έγινε άθελά του… πρόσφυγας

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Δώδεκα ημέρες χρειάστηκαν οι γερμανικές αρχές για να διαπιστώσουν ότι Κινέζος άνδρας που είχε χάσει το πορτοφόλι του στη Στουτγάρδη δεν ήταν πρόσφυγας που ζητούσε άσυλο αλλά απλός τουρίστας.

Ο 31χρονος Κινέζος «έθεσε σε λειτουργία γραφειοκρατικές διαδικασίες, από τις οποίες δεν μπορούσε να ξεφύγει», είπε εκπρόσωπος του Γερμανικού Ερυθρού Σταυρού, που διαχειρίζεται το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων όπου εντοπίσθηκε ο Κινέζος τουρίστας.

Τα προβλήματα του 31χρονου Κινέζου άρχισαν τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου, οπότε, αντί να συμπληρώσει δήλωση απώλειας του πορτοφολιού του στη Στουτγάρδη, συμπλήρωσε άθελά του αίτηση ασύλου.

«Εκανε απλώς ότι του είπαν», είπε ο εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού. Ο 31χρονος ταξίδευε στην Ευρώπη με σακίδιο και δεν μιλούσε γερμανικά ή αγγλικά. Αφού υπέγραψε την αίτηση ασύλου, οδηγήθηκε σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο Ντόρτμουντ, εκατοντάδες χιλιόμετρα από τη Στουτγάρδη. Εκεί, οι Αρχές κατέσχεσαν το διαβατήριό του. Σύμφωνα με τον νόμο, ο 31χρονος έδωσε τα δακτυλικά του αποτυπώματα, υποβλήθηκε σε ιατρικές εξετάσεις και έλαβε χρηματικό μικροποσό.

Ο υπεύθυνος του κέντρου φιλοξενίας, όμως, παρατήρησε ότι ο Κινέζος διέφερε από τους άλλους πρόσφυγες, καθώς έδινε την εντύπωση ότι ήταν εντελώς αβοήθητος, αλλά και ιδιαίτερα καλά ντυμένος για αιτούντα άσυλο.

Με τη βοήθεια εφαρμογής μετάφρασης στο κινητό του τηλέφωνο, αλλά και διερμηνέα από τοπικό κινεζικό εστιατόριο, ο υπεύθυνος του κέντρου διαλεύκανε την υπόθεση και ο 31χρονος μπόρεσε να συνεχίσει το ταξίδι του προς τη Γαλλία και την Ιταλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή