Τσαβούσογλου: «Η Ε.Ε. κάνει λάθη, απέτυχε στο τεστ του πραξικοπήματος»

Τσαβούσογλου: «Η Ε.Ε. κάνει λάθη, απέτυχε στο τεστ του πραξικοπήματος»

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Για «σοβαρά σφάλματα» κατηγόρησε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, την Ευρωπαϊκή Ενωση, αναφορικά με τη στάση της στο τουρκικό πραξικόπημα. Ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι αν οι δυτικές χώρες «χάσουν» την Τουρκία, «το φταίξιμο θα είναι δικό τους».

«Δυστυχώς η Ε.Ε. κάνει σοβαρά λάθη. Απέτυχαν στο τεστ του πραξικοπήματος. Το θέμα τους είναι να εναντιώνονται στην Τουρκία και στον Ερντογάν», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός. «Εχουμε εργαστεί πολύ σκληρά για την ένταξη τα τελευταία 15 χρόνια», προσέθεσε. «Ποτέ δεν παρακαλέσαμε, αλλά εργαστήκαμε πολύ σκληρά. Τώρα, δύο στους τρεις ανθρώπους λένε ότι πρέπει να σταματήσουμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις».

Το αίτημα για διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ακούγεται και στην Ε.Ε., πιο πρόσφατα διά στόματος του Αυστριακού καγκελάριου Κρίστιαν Κερν, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα είπε «θέλω να γίνει μια θεμελιώδης συζήτηση: μπορούμε να δεχθούμε στην Ε.Ε. κάποιον που δεν τηρεί τα δημοκρατικά πρότυπα, που έχει δυσκολίες στα ανθρώπινα δικαιώματα, αγνοεί στις ανθρωπιστικές ανάγκες και στο κράτος δικαίου;».

Μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, οι ευρωπαϊκές αντιδράσεις επικεντρώθηκαν στην καταγγελία των μεγάλης κλίμακας εκκαθαρίσεων που έχει διατάξει ο πρόεδρος Ερντογάν. Χθες οι Financial Times υποστήριξαν στο κύριο άρθρο τους ότι αυτή ίσως δεν ήταν η καλύτερη στρατηγική. «Η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ δεν πρέπει να κάνουν παραχωρήσεις στην Τουρκία. Πρέπει να καταγγέλλουν τις παραβιάσεις του κράτους δικαίου και να ζητήσουν αποδείξεις για να υποστηρίξουν την έκδοση του Γκιουλέν», σημείωσε η εφημερίδα. Ομως «πολλές δυτικές κυβερνήσεις άργησαν να καταδικάσουν το πραξικόπημα. Αυτό αποξένωσε ακόμη και τους Τούρκους που αντιτίθενται στον Ερντογάν και έδωσε τροφή στις υποψίες ότι το πραξικόπημα είχε δυτική στήριξη», πρόσθεσε. «Θα βοηθούσε αν η Δύση αναγνώριζε ρητά ότι η Τουρκία σήμερα θα ήταν σε πολύ χειρότερη κατάσταση σε περίπτωση που οι πραξικοπηματίες στρατηγοί είχαν επιτύχει τον στόχο τους».

Το προχθεσινό ταξίδι του Ταγίπ Ερντογάν στην Αγία Πετρούπολη εξελήφθη ως μήνυμα προς τη Δύση, αν και ο Τσαβούσογλου επέμεινε ότι τίποτα τέτοιο δεν ισχύει. «Δεν αποκαθιστούμε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία για να στείλουμε μήνυμα στη Δύση», είπε ο Τούρκος υπουργός. «Αν μια μέρα η Δύση χάσει την Τουρκία δεν θα φταίνε οι σχέσεις μας με τη Ρωσία, την Κίνα ή τον ισλαμικό κόσμο, αλλά θα φταίνε οι ίδιοι».

Το γεγονός ότι ουδείς Ευρωπαίος αξιωματούχος έσπευσε να εκφράσει την αλληλεγγύη του στην τουρκική δημοκρατία μετά την αιματηρή απόπειρα πραξικοπήματος, που κόστισε τη ζωή 240 ατόμων, σχολίασε χθες αρνητικά ο Γερμανός ευρωβουλευτής και επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, Ελμαρ Μπροκ.

«Ας πούμε ότι δεν ήταν πολύ έξυπνη κίνηση από την πλευρά της Ε.Ε. Θα ήταν καλύτερο αν είχε επισκεφθεί την Αγκυρα ένας επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών, οι αρμόδιοι επίτροποι ή ο ηγέτης κάποιου κράτους-μέλους», δήλωσε ο Μπροκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή