Καταγγελίες για χρήση χημικών στο Χαλέπι

Καταγγελίες για χρήση χημικών στο Χαλέπι

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΑΜΑΣΚΟΣ. «Τεράστιες» είναι οι δυσκολίες πρόσβασης των ανθρωπιστικών οργανώσεων στο Χαλέπι, σύμφωνα με εκπροσώπους του ΟΗΕ, που ζητούν τουλάχιστον μία 48ωρη εκεχειρία κάθε εβδομάδα, αντί του καθημερινού τριώρου που υποσχέθηκε η Ρωσία. Οι συνομιλίες μεταξύ των βασικών πρωταγωνιστών της μάχης του Χαλεπίου, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, διεξάγονται υπό την πίεση δραματικά οξυνόμενων ανθρωπιστικών αναγκών στην πολιορκημένη πόλη, αλλά και μετά τις καταγγελίες νέας επίθεσης με χημικά όπλα.

Οι αντάρτες κατήγγειλαν χθες ότι κυβερνητικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση με αέριο χλωρίου στο Ζαμπαντιέχ του ανατολικού Χαλεπίου, από την οποία έχασαν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι. «Αν πράγματι συνέβη, πρόκειται για έγκλημα πολέμου και απαιτεί άμεση αντιμετώπιση», είπε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα. Τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρξει πολυάριθμες καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων και από τις δύο πλευρές του συριακού εμφυλίου, ενώ στα τέλη του μήνα ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (OPCW) του ΟΗΕ αναμένεται να δημοσιεύσει το πόρισμά του για εννέα επιθέσεις με χημικά που έγιναν το 2014 και το 2015.

Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον συνομίλησε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, προκειμένου να εκφράσει τη βαθύτατη ανησυχία του για την κατάσταση στο Χαλέπι, στο οποίο 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι ζουν υπό κυβερνητικό έλεγχο και 250.000 άνθρωποι υπό τον έλεγχο των ανταρτών. Οι σφοδρές μάχες του τελευταίου μήνα έχουν δημιουργήσει οξύτατες ανάγκες ύδρευσης, επισιτισμού και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, με τους γιατρούς της πόλης να απευθύνουν αγωνιώδεις εκκλήσεις προς τη διεθνή κοινότητα.

Η τρίωρη εκεχειρία που επρόκειτο να εφαρμοστεί από χθες δεν είχε κανένα αποτέλεσμα, καθώς οι βομβαρδισμοί απέτρεψαν τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας. «Ενα τρίωρο δεν έχει κανένα νόημα», δήλωσε ο σύμβουλος του ΟΗΕ για ανθρωπιστικά ζητήματα Γιαν Εγκελαντ. Ο Εγκελαντ είπε ότι ο ανεφοδιασμός των πολιορκημένων στο ελεγχόμενο από τους αντάρτες ανατολικό τμήμα του Χαλεπίου περνά υποχρεωτικά από την οδό Καστέλο, που είναι σχεδόν αδιάβατη. «Χρειαζόμαστε 48 ώρες, γιατί οι άνθρωποι είναι τόσο πολλοί, που απαιτούνται μεγάλες πομπές εφοδιασμού τη στιγμή που ο δρόμος είναι κατεστραμμένος και ναρκοθετημένος», είπε ο Εγκελαντ. Ο προϊστάμενός του Στάφαν ντε Μιστούρα, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία εξακολουθούν να βρίσκονται σε επαφή, με στόχο μια συνολικότερη εκεχειρία μέσα από διαπραγματεύσεις που ενδέχεται να ξεκινήσουν στη Γενεύη στο τέλος Αυγούστου.

Παράλληλα χθες συνήλθε για πρώτη φορά η κοινή ρωσοτουρκική στρατιωτική επιτροπή, η οποία ιδρύθηκε μετά τη συνάντηση του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Αγία Πετρούπολη την Τρίτη. Στον συριακό εμφύλιο η Τουρκία υποστηρίζει τους αντάρτες, ενώ η Ρωσία τις κυβερνητικές δυνάμεις και ο συντονισμός μεταξύ τους, αν επιτευχθεί, είναι κρίσιμη προϋπόθεση εκεχειρίας.

Κοινές επιθέσεις κατά ISIS

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανήγγειλε χθες ότι η Αγκυρα θα εξαπολύσει εκ νέου επιθέσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, μαζί με τη Ρωσία, μετά την πολύμηνη παύση εξαιτίας των εντάσεων που είχαν προκύψει από την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τουρκικό αεροσκάφος στα τουρκοσυριακά σύνορα τον Νοέμβριο του 2015.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή