Κριτική Ερντογάν κατά Ευρώπης και ΝΑΤΟ- Την Τουρκία θα επισκεφθεί ο Αμερικανός αντιπρόεδρος

Κριτική Ερντογάν κατά Ευρώπης και ΝΑΤΟ- Την Τουρκία θα επισκεφθεί ο Αμερικανός αντιπρόεδρος

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κριτική προς την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ άσκησε για ακόμη μία φόρα ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επαναλαμβάνοντας ότι η επιβίωση της προσφυγικής συμφωνίας με την ΕΕ εξαρτάται από την απελευθέρωση της βίζας.

«Σήμερα δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με το ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος ερωτηθείς για το εάν η Άγκυρα θα παραμείνει ένας αξιόπιστος εταίρος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Ο Ερντογάν, ωστόσο υπενθύμισε ότι το ΝΑΤΟ εγκατέλειψε την Τουρκία στην περίπτωση της Συρίας, σχολιάζοντας δηκτικά: «Πότε θα πει το ΝΑΤΟ ότι βρίσκεται στο πλευρό μας, αν όχι σε περιπτώσεις σαν και αυτή».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η Γερμανίδα καγκελάριος του τηλεφώνησε τρεις ημέρες μετά τη νύχτα του αποτυχημένου πραξικοπήματος και εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για μία «λυπηρή» δήλωση της.

«Σχετικά με εκείνους που θα απολυθούν, αυτό θα έπρεπε να γίνει με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην χρειάζεται να ανησυχούμε», φέρεται να είχε πει η Μέρκελ.

«Θα έπρεπε να αφήσει εμάς να κρίνουμε το πώς θα εφαρμόσουμε το εσωτερικό μας δίκαιο», υπογράμμισε ο Ερντογάν, ενώ στράφηκε κατά της γερμανικής δικαιοσύνης για την υπόθεση του σατυρικού βίντεο για το οποίο είχε αποφασίσει να υποβάλει μήνυση.

Νέα φάση στις σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας

Ο Ερντογάν έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στη συνάντηση του με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν. «Το ταξίδι στην Ρωσία ήταν πολύ σημαντικό για μας. Θέλαμε να επαναφέρουμε τη σχέση το γρηγορότερο δυνατό σε ένα καλό σημείο», δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξη που παραχώρησε στα γερμανικά ιδιωτικά τηλεοπτικά δίκτυα RTL και N-TV.

«Ξεκινάμε μια νέα φάση και θέλουμε να την ξεκινήσουμε στρατιωτικά, πολιτικά, οικονομικά, πολιτιστικά, στον τουρισμό και σε άλλους τομείς, με νέο ενθουσιασμό», διευκρίνισε ο Τούρκος πρόεδρος, αναφερόμενος στη δημιουργία κοινού Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο κρατών.

«Η Ευρώπη θα έπρεπε να κοιταχτεί στον καθρέφτη»

Σε σχέση με το μέλλον της Τουρκίας στη ΕΕ, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι η Ευρώπη «έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά».

«Η Ευρώπη θα έπρεπε να κοιταχτεί στον καθρέφτη», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Εάν το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο είχε βομβαρδιστεί, θα υπήρχε ατμόσφαιρα όπου όλοι θα σιωπούσαν; Στην Τουρκία βομβαρδίστηκε ταυτόχρονα και το προεδρικό παλάτι. Θα υπήρχε στην Γερμανία σιωπή, αν βομβαρδιζόταν το προεδρικό ανάκτορο; Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, να μην έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά. Θα επιθυμούσα σε μια απόπειρα πραξικοπήματος η Ευρώπη να σταθεί στο πλευρό της Τουρκίας, όπως έγινε π.χ. στην Γαλλία», εξήγησε ο ίδιος.

«Έχω καθήκον να πω την αλήθεια. Εδώ και 53 χρόνια η ΕΕ μας κρατάει σε απόσταση. Ρωτήσατε ποτέ γιατί η Ευρώπη εδώ και 53 χρόνια το κάνει αυτό», διερωτήθηκε.

Επίσκεψη Τζο Μπάιντεν στην Τουρκία

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες από το Λευκό Οίκο πληροφορίες, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα επισκεφθεί την Τουρκία στις 24 Αυγούστου.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη υψηλόβαθμου αξιωματούχου των ΗΠΑ μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή