ΚΟΣΜΟΣ

Τελετουργική προσφορά Άμπε για την επέτειο συνθηκολόγησης της Ιαπωνίας κατά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο

teletoyrgiki-prosfora-ampe-gia-tin-epeteio-synthikologisis-tis-iaponias-kata-ton-v-amp-8217-pagkosmio-polemo-2146693

Τελετουργική προσφορά στο Μνημείο Γιασουκούνι για τους πεσόντες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου κατά τη σημερινή επέτειο της συνηθηκολόγησης της Ιαπωνίας απέστειλε ο πρωθυπουργός της χώρας, Σίνζο Άμπε, χωρίς, ωστόσο να επισκεφθεί το μνημείο, το οποίο θεωρείται από την Κίνα και τη Νότια Κορέα σύμβολο του ιαπωνικού μιλιταρισμού.

Ο Άμπε δεν έχει επισκεφθεί ο ίδιος το μνημείο από τον Δεκέμβριο του 2013, όμως στέλνει κάθε χρόνο τελετουργικές προσφορές.

Οι επισκέψεις υψηλόβαθμων Ιαπώνων πολιτικών στο εν λόγω μνημείο προκαλούν αντιδράσεις από την πλευρά της Κίνας και της Νοτίου Κορέας, αφού μαζί με τη μνήμη των περίπου 2,5 εκατομμυρίων νεκρών στρατιωτών τιμώνται και 14 καταδικασθέντες ως εγκληματίες πολέμου στρατιωτικοί ηγέτες.

Την προσφορά του Ιάπωνα πρωθυπουργού κατέθεσε ο Γιασουτόσι Νισιμούρα, στέλεχος του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP). «Μου ζήτησε να έρθω και η επίσκεψή μου γίνεται από σεβασμό σε αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για τη χώρα», είπε ο Νισιμούρα.

Ο αυτοκράτορας Ακιχίτο, μιλώντας σε τελετή στη μνήμη των θυμάτων του πολέμου, εξέφρασε «βαθιές τύψεις» για τη σύγκρουση κατά την οποία οι Ιάπωνες πολέμησαν στο όνομα του πατέρα του, Χιροχίτο. Είχε χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά τη φράση κατά την περσινή τελετή για την 70η επέτειο από το τέλος του πολέμου. Μερικοί την θεώρησαν διακριτική μομφή προς τον συντηρητικό Άμπε, ο οποίος υποστηρίζει έναν λιγότερο απολογητικό τόνο.

«Στοχαζόμενος το παρελθόν μας με αίσθημα βαθιών τύψεων, ελπίζω ειλικρινά να μην επαναληφθεί ποτέ ο όλεθρος του πολέμου», δήλωσε ο 82χρονος Ακιχίτο, ο οποίος προσφάτως είχε υπαινιχθεί ότι θέλει να παραιτηθεί σε λίγα χρόνια.

Στην ίδια τελετή, ο Άμπε τόνισε πως η Ιαπωνία θα συνεχίσει να εργάζεται για την παγκόσμια ειρήνη.

Μεταξύ των περίπου 70 βουλευτών, που επισκέφθηκαν το Μνημείο Γιασουκούνι, ήταν ο υπουργός Ολυμπιακών Αγώνων Ταμάγιο Μαρουκάουα και ο Σινγίρο Κοϊζούμι, που συχνά αναφέρεται ως «μελλοντικός πρωθυπουργός».

Ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Γιοσιχίντε Σούγκα αρνήθηκε να σχολιάσει τις επισκέψεις, λέγοντας πως είναι προσωπική υπόθεση του καθενός.