Αστυνομικές επιδρομές σε τρία δικαστήρια της Κωνσταντινούπολης

Αστυνομικές επιδρομές σε τρία δικαστήρια της Κωνσταντινούπολης

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιδρομές σε τρία δικαστήρια της Κωνσταντινούπολης μετά την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος 173 μελών του δικαστικού προσωπικού της Τουρκίας πραγματοποίησε η τουρκική αστυνομία, στο πλαίσιο έρευνας για το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Dogan.

Η αστυνομία διεξήγαγε έρευνα στα γραφεία μελών του προσωπικού στο κύριο δικαστικό μέγαρο της Κωνσταντινούπολης στη συνοικία Τσαγκλαγιάν, καθώς και σε δύο άλλα μέγαρα δικαστηρίων στην ευρωπαϊκή πλευρά της πόλης. Όπως μετέδωσε το ίδιο πρακτορείο ειδήσεων, η αστυνομία μετέφερε μερικούς από τους συλληφθέντες στο Τσαγκλαγιάν σε αστυνομικό τμήμα για ανάκριση.

Περισσότεροι από 35.000 άνθρωποι έχουν τεθεί υπό κράτηση, από τους οποίους 17.000 έχουν συλληφθεί επισήμως. Στο πλαίσιο της καταστολής που ακολούθησε το αποτυχημένο πραξικόπημα, έχουν τεθεί σε διαθεσιμοτητα περισσότεροι από 76.000 δημόσιοι λειτουργοί, δικαστές και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, ενω σχεδόν 5.000 έχουν απολυθεί.

«Η Τουρκία προσπάθησε να μας επηρεάσει κατά του Γκιουλέν»

Την ίδια στιγμή, ο δήμαρχος του Βερολίνου, Μίχαελ Μίλερ αποκάλυψε στη γερμανική εφημερίδα Bild ότι Τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπος τον προσέγγισε για να τον επηρεάσει κατά του κινήματος του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν και πιο συγκεκριμένα ως προς τα ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, πού έχει ιδρύσει ο ίδιος μεταξύ άλλων κρατών και στη Γερμανία.

«Με προσέγγισε για να με ρωτήσει αν θα είμαστε διατεθειμένοι να αντιπαρατεθούμε κριτικά με το κίνημα του Γκιουλέν στο Βερολίνο και αν θα υποστηρίξουμε μέτρα εναντίον του αν χρειαστεί», υποστήριξε ο σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος.

Ο Μίλερ είπε ότι απέρριψε την πρόταση και «κατέστησε απολύτως σαφές ότι οι τουρκικές διαμάχες δεν μπορούν να διεξαχθούν σε γερμανικό έδαφος».

«Εάν το κίνημα Γκιουλέν τηρεί τους κανόνες δεν υπάρχει λόγος να λάβουμε μέτρα εναντίον του», τόνισε.

«Δεν χρειαζόμαστε υποδείξεις από τον κύριο Ερντογάν σε ό,τι αφορά τη Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα», πρόσθεσε.

Ο πράσινος δήμαρχος της Βάδης- Βιτεμβέργης Βίνφριντ Κρέτσμαν έχει, επίσης καταγγείλει στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ότι ο Τούρκος πρόξενος της Στουτγάρδης προσπάθησε να επηρεάσει την τοπική κυβέρνηση, η οποία συναποτελείται από τους πράσινους και τους χριστιανοδημοκράτες. Με επιστολή του ζήτησε να γίνει έλεγχος σε ενώσεις, ιδρύματα και σχολεία, τα οποία κατά τη γνώμη της τουρκικής κυβέρνησης λειτουργούν υπό την καθοδήγηση του κινήματος Γκιουλέν. Ο Κρέτσμαν όμως απέρριψε το αίτημα όπως και ο Μίλερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή