Σόιμπλε: Να μην τερματίσουμε τη συνεργασία με τον Ερντογάν

Σόιμπλε: Να μην τερματίσουμε τη συνεργασία με τον Ερντογάν

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται με την Άγκυρα για την αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων και των μεταναστών, δήλωσε, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μετά τις εκκλήσεις πολιτικών της γερμανικής αντιπολίτευσης να σταματήσει κάθε συνεργασία με την Τουρκία, λόγω του κύματος εκκαθαρίσεων.

Ο Σόιμπλε, στέλεχος της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU), του συντηρητικού κόμματος του οποίου ηγείται η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, επέμεινε πως θεωρεί σημαντικό να συνεχιστεί η συνεργασία με την κυβέρνηση του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Δεν μου αρέσει καθόλου αυτό που κάνει ο Ερντογάν, αλλά δεν συμφωνώ ότι (…) θα έπρεπε να τερματίσουμε τη συνεργασία μαζί του», είπε ο Σόιμπλε μιλώντας σε προεκλογική εκδήλωση του κόμματός του στο Ροστόκ, στη βόρεια Γερμανία.

«Είναι προς το συμφέρον μας να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε» με την τουρκική κυβέρνηση, πρόσθεσε ο ίδιος.

Εν τω μεταξύ, αίσθηση έχει προκαλέσει απόρρητο έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, που έφερε στη δημοσιότητα η γερμανική τηλεόραση ARD

Σύμφωνα με το ARD, στο έγγραφο γερμανοί αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι η Άγκυρα τροφοδοτεί με όπλα αντικαθεστωτικές ομάδες που μάχονται κατά του Μπασάρ αλ-Άσαντ στη Συρία και στηρίζει οργανώσεις όπως η Μουσουλμανική Αδελφότητα και η Χαμάς.

«Ειδικά από το 2011, ως αποτέλεσμα της όλο και πιο ισλαμικής εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής της, η Τουρκία έχει γίνει κεντρική πλατφόρμα για ισλαμικές οργανώσεις στη Μέση Ανατολή», φέρεται να αναφέρει το έγγραφο.

Ειδικά η σύνδεση με τη Χαμάς είναι ιδιαίτερα σοβαρή, καθότι η Ευρωπαϊκή Ένωση την έχει χαρακτηρίσει ως τρομοκρατική οργάνωση από το 2003. Το 2011 σε συνέντευξή του ο τούρκος ηγέτης είχε απορρίψει τον εν λόγω χαρακτηρισμό.

Η Τουρκία είναι ένας από τους μεγάλους παρόχους φιλανθρωπικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, που ελέγχεται από τη Χαμάς.

Παράλληλα, η έκθεση του γερμανικού ΥΠΕΣ αναφέρει ότι ο κ. Ερντογάν έχει ιδεολογικούς δεσμούς με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα της Αιγύπτου.

Το έγγραφο-πηγή είχε σταλεί στο Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) από το γερμανικό ΥΠΕΣ στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Τόσο το υπουργείο Εσωτερικών όσο και το υπουργείο Εξωτερικών στο Βερολίνο δεν έχουν προβεί σε κάποιο σχόλιο σχετικά με το ρεπορτάζ του ARD.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή