Ο Ραχόι εξετάζει πρόταση των Ciudadanos

Ο Ραχόι εξετάζει πρόταση των Ciudadanos

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Κρίσιμη είναι η σημερινή ημέρα για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου στην Ισπανία, καθώς το Λαϊκό Κόμμα του μεταβατικού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι καλείται να εξετάσει την πρόταση έξι σημείων που έχουν διατυπώσει οι κεντρώοι Ciudadanos, με αντάλλαγμα την υποστήριξή τους για τον σχηματισμό κεντροδεξιάς κυβέρνησης. Σε περίπτωση που ο Ραχόι αποδεχθεί το πακέτο μεταρρυθμίσεων, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει αναλογικότερο εκλογικό σύστημα και μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς, ανοίγει ο δρόμος για τη συγκρότηση κυβέρνησης ύστερα από οκτώ μήνες πολιτικής παράλυσης και δύο ατελέσφορες εκλογικές αναμετρήσεις.

Τα δύο κόμματα κατέχουν 169 από τις 350 έδρες και, για να σχηματίσουν βιώσιμη κυβέρνηση, θα πρέπει να απόσχει από τη σχετική ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης το κόμμα των Σοσιαλιστών. Ηδη η «Ελ Παΐς» κάλεσε στο κύριο άρθρο της τους Σοσιαλιστές να διευκολύνουν τη συγκρότηση κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντας την τρέχουσα αδιαλλαξία τους «ανεύθυνη» και ενδεικτική της έλλειψης ιδεών. Πολιτικός αναλυτής του Open Europe στο Λονδίνο δήλωσε ότι, σε περίπτωση που επιτευχθεί η συμφωνία, οι Σοσιαλιστές θα περιέλθουν σε εξαιρετικά δυσχερή θέση. «Δεν μπορούν να συνεχίσουν να μπλοκάρουν την κατάσταση, χωρίς να προτείνουν κάποια βιώσιμη εναλλακτική», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βιτσέντσο Σκαρπέτα. Τα ισπανικά ΜΜΕ προέβλεπαν ότι, μόλις λάβει τη σχετική έγκριση από το κόμμα του, ο Ραχόι θα ορίσει ταχύτατα ημερομηνία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, πιθανότατα αρχές Σεπτεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή