ΚΟΣΜΟΣ

Κύπρος: Οι εγγυήσεις στο επίκεντρο των συνομιλιών Ακιντζί-Ερντογάν

akierdie

Το Κυπριακό με έμφαση στην πτυχή των εγγυήσεων θα βρίσκεται στο επίκεντρο της αποψινής συνάντησης του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα.

Ο Ακιντζί και η διαπραγματευτική του ομάδα είχε το απόγευμα συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, στην οποία παρέστη και ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Όπως δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, πριν από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα υπάρξουν επτά κρίσιμες συναντήσεις στο πλαίσιο των συνομιλιών για το Κυπριακό, γι' αυτό είναι απαραίτητη η διαβούλευση με την Τουρκία στο υψηλότερο επίπεδο.

Νωρίτερα, ο Ακιντζί επισκέφθηκε τον αρχηγό των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και το μέρος του κτιρίου της Εθνοσυνέλευσης που βομβαρδίστηκε κατά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και σε δηλώσεις ανέφερε ότι ο τουρκικός λαός, προτάσσοντας το στήθος του στα άρματα μάχης, στήριξε τη Δημοκρατία.

Ερωτηθείς για τυχόν δραστηριότητες της οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν στο ψευδοκράτος και εάν βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση εντοπισμού μελών της, ο κ. Ακιντζί είπε ότι εάν υπάρξει οποιαδήποτε πληροφορία, έγγραφο ή στοιχείο θα γίνουν αυτά που πρέπει και δεν θα υπάρξει ανοχή. Τόνισε, ωστόσο, ότι πρέπει να επιδεικνύεται μεγάλη προσοχή, αφού δεν θα πρέπει, όπως είπε, μαζί με τα ξερά να καούν και τα χλωρά.