ΚΟΣΜΟΣ

Τουσκ: Αναξιόπιστες οι κατηγορίες της Ρωσίας εις βάρος της Ουκρανίας

toysk-anaxiopistes-oi-katigories-tis-rosias-eis-varos-tis-oykranias-2146889

Αναξιόπιστες χαρακτήρισε τις κατηγορίες της Ρωσίας σε βάρος της Ουκρανίας σε σημερινές του δηλώσεις ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

«Μίλησα με τον πρόεδρο Ποροσένκο. Κάνουμε την ίδια ανάλυση της κατάστασης στην Κριμαία και στο Ντονμπάς. Η ρωσική εκδοχή των εξελίξεων είναι αναξιόπιστη», ανέφερε ο Τουσκ σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter έπειτα από τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχε με τον Ουκρανό πρόεδρο.

Η Μόσχα κατηγόρησε την περασμένη εβδομάδα το Κίεβο ότι καταφεύγει στη χρήση «τρομοκρατικών» μεθόδων και κάνει εισβολές στην Κριμαία, τη χερσόνησο που η Ρωσία προσάρτησε το 2014. Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εκτίμησε επίσης ότι ο ουκρανικός στρατός κλιμακώνει τις επιχειρήσεις του εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών στο Ντονμπάς και ειδικά στην περιοχή Λουγκάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία.

Το Κίεβο, που έχει θέσει τα στρατεύματά του σε κατάσταση συναγερμού κατά μήκος της γραμμής οροθέτησης της Κριμαίας και της ανατολικής Ουκρανίας, απορρίπτει τις ρωσικές κατηγορίες. Ενώ η Φεντερίκα Μογκερίνι, η επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάλεσε την 12η Αυγούστου να αποφευχθεί «οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα κλιμάκωση», εκφράζοντας παράλληλα εκ νέου την υποστήριξη της ΕΕ στην «εθνική κυριαρχία» και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Οι 28 χώρες μέλη της ΕΕ συνεχίζουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες με στόχο να τερματιστεί η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τους αντάρτες, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 9.600 ανθρώπους από το 2014.

Ο Τουσκ συζήτησε επίσης με τον Ποροσένκο σχετικά με το σχέδιο να καταργηθούν οι βίζες για τους Ουκρανούς που επιθυμούν να ταξιδεύουν στον χώρο Σένγκεν της ΕΕ, χαρακτηρίζοντας «θετικό» το επίπεδο των προετοιμασιών του Κιέβου για να επιτευχθεί αυτό.

Η κατάργηση των θεωρήσεων διαβατηρίου από την ΕΕ ήταν μια από τις βασικές υποσχέσεις που είχε κάνει η φιλοδυτική κυβέρνηση η οποία ανέλαβε την εξουσία στην Ουκρανία το 2014.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να καταργηθούν οι βίζες τον περασμένο Απρίλιο, κρίνοντας ότι οι ουκρανικές αρχές εφαρμόζουν «δύσκολες και ευρείας κλίμακας» μεταρρυθμίσεις όσον αφορά το κράτος του δικαίου και την καταπολέμηση της διαφθοράς.