«Η μπούργκα δεν είναι συμβατή με τη χώρα μας»

«Η μπούργκα δεν είναι συμβατή με τη χώρα μας»

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ τάχθηκε την Παρασκευή υπέρ της μερικής απαγόρευσης της μπούργκας, την ώρα που το θέμα της ενσωμάτωσης των μουσουλμάνων και η μάχη κατά της ριζοσπαστικοποίησης κυριαρχούν στη δημόσια συζήτηση μετά τις επιθέσεις που σημειώθηκαν τον Ιούλιο και πριν από τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών σε γερμανικά κρατίδια.

Επειτα από συνάντηση που είχε με τους συντηρητικούς ομολόγους του γερμανικών κρατιδίων, ο Τόμας ντε Μεζιέρ είπε πως «η μπούργκα δεν είναι συμβατή με τη χώρα μας, που είναι ανοικτή στον κόσμο (…) και το θέμα είναι πώς θα ρυθμίσουμε νομικά το θέμα αυτό». Την 4η Σεπτεμβρίου διεξάγονται οι τοπικές εκλογές στο κρατίδιο του Μεκλεμβούργου-Δ. Πομερανίας, όπου η ξενοφοβική Εναλλακτική για τη Γερμανία υπολείπεται μόλις 4% από τους κυβερνώντες Χριστιανοδημοκράτες.

Για αυτό στη μάχη του Ρόστοκ ρίχθηκαν πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος, με επικεφαλής την ίδια την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, οι οποίοι προσπαθούν μεν να υπογραμμίσουν τη σημασία της ασφάλειας των πολιτών, αποσυνδέοντας ωστόσο την ισλαμική εξτρεμιστική δράση στη χώρα από το περυσινό προσφυγικό κύμα. Χαρακτηριστική ήταν η αποστροφή της Μέρκελ ότι το Ισλαμικό Κράτος προϋπήρχε στη Γερμανία πριν από την έλευση των μεταναστών μέσα στο 2015.

«Το φαινόμενο της ισλαμικής τρομοκρατίας του Ισλαμικού Κράτους δεν είναι κάτι που μας έφεραν οι πρόσφυγες, ήταν κάτι που προϋπήρχε στη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Πάντως η Γερμανία συγκλονίστηκε από σειρά επιθέσεων τον Ιούλιο, δύο εκ των οποίων ήταν οι πρώτες που έσπευσε να υιοθετήσει το Ισλαμικό Κράτος.

Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας παρουσίασε σειρά προτάσεων, ανάμεσά τους τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες ασφαλείας και την ευκολότερη απέλαση ξένων που χαρακτηρίζονται επικίνδυνοι, αλλά και την αφαίρεση της γερμανικής υπηκοότητας από μαχητές εξτρεμιστικών οργανώσεων.

Πάντως, η συζήτηση για την μπούργκα έχει προκαλέσει και εσωκομματικές έριδες στους Χριστιανοδημοκράτες, που θεωρούν ότι η εμμονή σε αυτό το θέμα αποπροσανατολίζει από άλλα πολύ σοβαρότερα.

Ο Αρμιν Λάσετ, αντιπρόεδρος του κόμματος της Μέρκελ, δήλωσε την Παρασκευή στο περιοδικό ότι δεν είναι σκόπιμη η εμπλοκή των Χριστιανοδημοκρατών σε τέτοιου είδους διενέξεις. «Η κατάσταση στον τομέα της ασφάλειας είναι τόσο σοβαρή, ώστε θα πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτήν και όχι σε άλλες συμβολικές διαμάχες. Η μπούργκα μπορεί να δυσαρεστεί κάποιους, αλλά δεν έχει καμία σχέση με την εσωτερική ασφάλεια», υπογράμμισε ο Λάσετ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή