Εφηβοι τα θύματα της επίθεσης στην Τουρκία

Εφηβοι τα θύματα της επίθεσης στην Τουρκία

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η πλειονότητα των θυμάτων της βομβιστικής επίθεσης που έλαβε χώρα το Σάββατο στην πόλη Γκαζιαντέπ της Νοτιοανατολικής Τουρκίας ήταν έφηβοι και παιδιά, με 29 από τα 44 αναγνωρισμένα θύματα να είναι κάτω των 18 ετών. Επίσης, όπως διευκρίνισε Τούρκος αξιωματούχος τη Δευτέρα, τα παιδιά ήταν αρκετά περισσότερα από τους εφήβους, καθώς 22 από τα 29 θύματα δεν είχαν συμπληρώσει το 14ο έτος της ηλικίας τους. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ντογκάν», ο συνολικός αριθμός των θυμάτων της επίθεσης στον κουρδικό γάμο έχει πλέον ανέλθει στους 54, ενώ την ίδια στιγμή 66 τραυματίες νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, 14 εκ των οποίων σε κρίσιμη κατάσταση.

Η ταυτότητα του δράστη της φονικότερης φετινής επίθεσης σε τουρκικό έδαφος δεν έχει ακόμη ταυτοποιηθεί. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι ο βομβιστής ήταν «μεταξύ 12 και 14 ετών», τονίζοντας ότι, σύμφωνα με τα έως τώρα ευρήματα, το έγκλημα «διαπράχθηκε από το Ντάες (Ι.Κ.)». Αργότερα, όμως, ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε ότι ενδέχεται ο δράστης να ήταν ενήλικος κι ότι η αρχική εικασία των Αρχών βασίστηκε σε καταθέσεις μαρτύρων. Οι διωκτικές αρχές βρήκαν το κατεστραμμένο γιλέκο αυτοκτονίας στο σημείο του συμβάντος, ο μηχανισμός του οποίου είναι πανομοιότυπος με μηχανισμούς που χρησιμοποιήθηκαν σε δύο προηγούμενες επιθέσεις το 2015, συγκεκριμένα στην πόλη Σουρούκ τον Ιούλιο και στην Αγκυρα τον Οκτώβριο, για τις οποίες υπαίτιο φέρεται να είναι το Ι.Κ.

Ωστόσο, βάσει των λεγομένων άλλου αξιωματούχου, οι Αρχές ερευνούν και το ενδεχόμενο οι εξτρεμιστές να τοποθέτησαν τον εκρηκτικό μηχανισμό στον δράστη εν αγνοία του και στη συνέχεια να τον ενεργοποίησαν από μακριά. «Μπορεί κάποιος να ήταν ζωσμένος με εκρηκτικά χωρίς να έχει επίγνωση και ο εκρηκτικός μηχανισμός να πυροδοτήθηκε από μακριά», ανέφερε ο αξιωματούχος στο Reuters, προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται έρευνα για την εύρεση ύποπτων μαχητών του ISIS στην περιοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή