Χιλιάδες πρόσφυγες θα δεχθεί η Γερμανία

Χιλιάδες πρόσφυγες θα δεχθεί η Γερμανία

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια προσπάθεια διάσωσης της εύθραυστης συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό πρόβλημα και ελάφρυνσης του βάρους που επωμίζεται η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι, η Αγκελα Μέρκελ συμφώνησε να δεχθεί η Γερμανία χιλιάδες πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στην Ιταλία. Την εξέλιξη αυτή απoκάλυψε, με συνέντευξή του σε τηλεοπτικό δίκτυο, ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο την επομένη της συνάντησης της Γερμανίδας καγκελαρίου, του Ιταλού πρωθυπουργού και του Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, στην ιταλική νήσο Βεντοτένε. Ο Ιταλός αξιωματούχος παραδέχθηκε ότι μέχρι στιγμής, το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ιταλία και την Ελλάδα, που επωμίζονται το κύριο βάρος του μεταναστευτικού, σε άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε., έχει αποτύχει. «Τώρα όμως ακούμε ότι από τον Σεπτέμβριο, εκατοντάδες πρόσφυγες θα μπορούν να κατευθύνονται κάθε μήνα στη Γερμανία. Αν πάνε καλά τα πράγματα με τη Γερμανία, τότε νομίζω ότι θα πάνε καλά και με τις άλλες χώρες-μέλη», προσέθεσε ο κ. Αλφάνο, υπενθυμίζοντας ότι η Γερμανία δέχθηκε περισσότερους από ένα εκατομμύριο μετανάστες το 2015 και εξακολουθεί να δέχεται έναν στους τέσσερις πρόσφυγες που απορροφώνται από την Ε.Ε.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας, περίπου 40.000 πρόσφυγες που σήμερα βρίσκονται στην Ιταλία θα πρέπει να μετεγκατασταθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες εντός διετίας. Ωστόσο, μέχρι στιγμής μόνο λίγες εκατοντάδες προσφύγων έχουν μετεγκατασταθεί, λόγω της αυξανόμενης απροθυμίας των άλλων χωρών να τους υποδεχθούν σε συνθήκες ανόδου των ξενοφοβικών και αντιισλαμικών διαθέσεων.

Η Ελλάδα

Παράλληλα, η Αγκελα Μέρκελ κάλεσε τους Ευρωπαίους εταίρους της να αναλάβουν τις ευθύνες τους έναντι των 45.000 προσφύγων που εγκλωβίστηκαν στην Ελλάδα με το κλείσιμο του λεγόμενου βαλκανικού διαδρόμου. «Αν πάρουμε υπ’ όψιν τις πληθυσμιακές αναλογίες, είναι σαν να έφταναν 360.000 πρόσφυγες στη Γερμανία μέσα σε λίγες εβδομάδες», σημείωσε η Γερμανίδα καγκελάριος. «Αυτό δείχνει το μέγεθος του προβλήματος που έχει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα», προσέθεσε, υπενθυμίζοντας ότι μόλις 3.000 πρόσφυγες από την Ελλάδα έχουν μέχρι στιγμής κατανεμηθεί σε άλλες χώρες-μέλη.

Εξάλλου, με συνέντευξή της στην τοπική εφημερίδα Neue Passauer Zeitung, η Αγκελα Μέρκελ τάχθηκε υπέρ της υπογραφής συμφωνιών για τη διαχείριση του μεταναστευτικού μεταξύ της Ε.Ε. και χωρών της Βόρειας Αφρικής, κατά το πρότυπο της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας, η οποία προβλέπει οικονομική ενίσχυση και απελευθέρωση της βίζας για τους υπηκόους της χώρας υποδοχής. «Οφείλουμε να προχωρήσουμε σε ανάλογες συμφωνίες με άλλες χώρες, όπως εκείνες της Βόρειας Αφρικής, προκειμένου να ελέγξουμε καλύτερα τις μεταναστευτικές ροές στη Μεσόγειο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε άλλη συνέντευξή της, στην εφημερίδα Ruhr Nachrichten, η κ. Μέρκελ κάλεσε τα τρία εκατομμύρια των τουρκικής καταγωγής πολιτών της χώρας της «να επιδείξουν υψηλό βαθμό αφοσίωσης στη χώρα τους». Η διαδήλωση 40.000 τουρκικής καταγωγής πολιτών στην Κολωνία υπέρ του Ταγίπ Ερντογάν, την επαύριον του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 25ης Ιουλίου, προκάλεσε ανησυχίες στη Γερμανία. Τέλος, με συνέντευξή του στη γερμανική ραδιοφωνία ο Εριχ Σμιτ – Εενμποομ, ειδικός σε θέματα μυστικών υπηρεσιών, δήλωσε ότι η τουρκική ΜΙΤ έχει «αποχαλινωθεί» στη Γερμανία, όπου διατηρεί περί τους έξι χιλιάδες πράκτορες, περισσότερους και από τη CIA.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή