Ερευνών συνέχεια στην Ιταλία για εγκλωβισμένους

Ερευνών συνέχεια στην Ιταλία για εγκλωβισμένους

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Τα συντρίμμια κτισμάτων στις σεισμόπληκτες κοινότητες της Κεντρικής Ιταλίας ερευνούσαν χθες σωστικά συνεργεία με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους, σε μία προσπάθεια εντοπισμού εγκλωβισμένων κατοίκων.

Τουλάχιστον 250 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την ισχυρή δόνηση των 6,2 Ρίχτερ τα ξημερώματα της Τετάρτης, ενώ ορισμένοι από τους μετασεισμούς, που ξεπέρασαν τους 470, είχαν ισχύ άνω των 5 Ρίχτερ.

Εντατικές προσπάθειες κατέβαλαν χθες τα σωστικά συνεργεία στην κωμόπολη Αματρίτσε και στα ερείπια του ξενοδοχείου «Ρόμα», όπου 15 με 20 τουρίστες αγνοούνται. Μία σορός ανασύρθηκε χθες το πρωί από τα συντρίμμια του ξενοδοχείου, με τις έρευνες να συνεχίζονται.

«Βρισκόμαστε ακόμη σε χρονική φάση στην οποία ο εντοπισμός ζωντανών κάτω από τα ερείπια είναι εφικτός. Θα συνεχίσουμε το έργο μας μέχρι να εντοπισθεί και ο τελευταίος αγνοούμενος, ενώ θα βεβαιωθούμε ότι δεν έχει απομείνει κανείς εγκλωβισμένος», είπε χθες ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Λούκα Κάρι, που επεσήμανε ότι στο σεισμό της Λ’ Ακουίλα το 2009 τα σωστικά συνεργεία ανέσυραν επιζώντα ύστερα από 72 ώρες.

Μεσαιωνικές κωμοπόλεις

Οι χειρότερες καταστροφές σημειώθηκαν στις μεσαιωνικές κωμοπόλεις Αματρίτσε και Ακουμόλι, κοντά στο Ριέτι, 100 χλμ. βορειοδυτικά της Ρώμης, αλλά και στην Πεσκάρα ντελ Τρόντο, 25 χλμ. ανατολικότερα.

Η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Ιταλίας ανακοίνωσε χθες το απόγευμα ότι 250 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον σεισμό και 264 νοσηλεύονται. Οι περισσότεροι νεκροί (184) καταγράφηκαν στην κοινότητα Αματρίτσε, ενώ ένας Ισπανός και πέντε Ρουμάνοι περιλαμβάνονται στα θύματα. Η ρουμανική κυβέρνηση ανέφερε χθες ότι 11 πολίτες της συνεχίζουν να αγνοούνται.

Η μετασεισμική δόνηση ισχύος 4,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε χθες το μεσημέρι προκάλεσε μερική κατάρρευση του καμπαναριού και της πρόσοψης του ναού του Αγίου Αυγουστίνου στο Αματρίτσε, έργο του 15ου αιώνα.

Στην κωμόπολη Πεσκάρα ντελ Τρόντο, χτυπημένη και αυτή σφοδρά από τον σεισμό, τα σωστικά συνεργεία ανέσυραν ζωντανό το βράδυ της Τετάρτης, 17 ώρες μετά τον κύριο σεισμό, 10χρονο κορίτσι από τα ερείπια κατοικίας. Τα συνεργεία έχουν πληροφορίες για τρεις εγκλωβισμένους σε γκρεμισμένο σπίτι της κοινότητας, το οποίο βρίσκεται όμως σε ιδιαίτερα δύσβατο σημείο.

«Σε μία χώρα που έχει υποστεί τουλάχιστον οκτώ φονικούς σεισμούς τα τελευταία 40 χρόνια, το μόνο που μάθαμε είναι να σώζουμε ζωές εκ των υστέρων», έγραφε στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας Corriere della Sera ο αρθρογράφος Σέρτζιο Ρίζο.

Ειδικοί εκτιμούν ότι ποσοστό 70% των κτισμάτων στην Ιταλία δεν πληρούν τους αντισεισμικούς κανονισμούς. Υστερα από κάθε μεγάλο σεισμό κατατίθενται προτάσεις με στόχο την αντισεισμική θωράκιση, οι οποίες συχνά καταλήγουν να μην εφαρμοστούν, δέσμιες της δυσκίνητης ιταλικής γραφειοκρατίας και των χρόνιων χρηματοδοτικών ελλείψεων.

Κατά τη διάρκεια χθεσινής επίσκεψής του στις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι υποσχέθηκε ότι η ανοικοδόμηση θα πραγματοποιηθεί και ότι «θα εγγυάται τη δυνατότητα των κατοίκων να ζήσουν στις γεμάτες ιστορία κοινότητες αυτές».

Συνεργεία στατικών μηχανικών επισκέπτονταν χθες τις πληγείσες κωμοπόλεις για να καταγράψουν τα σεισμόπληκτα κτίσματα, ενώ ομάδες ειδικών του υπουργείου Πολιτισμού επιθεωρούσαν μνημεία και μεσαιωνικά κτίρια.

Σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η τοπική εισαγγελία ερευνά την κατάρρευση της σχολής «Ρόμολο Καπρανίκα» στο Αματρίτσε. Η σχολή ανακαινίσθηκε το 2012, χάρη σε κεφάλαια για την ανοικοδόμηση κτισμάτων της κεντρικής Ιταλίας, μετά τον σεισμό της Λ’ Ακουίλα το 2009. Οι περισσότεροι θάνατοι σε πρόσφατους σεισμούς στην Ιταλία καταγράφηκαν σε δημόσια κτίρια που κατέρρευσαν, όπως η φοιτητική εστία στην Λ’ Ακουίλα το 2009 με 11 νεκρούς και το δημοτικό σχολείο στο Σαν Τζουλιάνο στην Πούλια το 2002, με θύματα 27 παιδιά της Α΄ Δημοτικού.

Διώξεις

Οι πολύνεκροι σεισμοί στην Ιταλία δίνουν συχνά την αφορμή στη Δικαιοσύνη να ασκήσει διώξεις εναντίον αρχιτεκτόνων, μηχανικών, εργολάβων και κρατικών αξιωματούχων, αρμοδίων για έργα σε δημόσια κτίρια τα οποία κατέρρευσαν. Στην περίπτωση του σεισμού στη Λ’ Ακουίλα το 2009, οι εισαγγελείς απήγγειλαν κατηγορίες εις βάρος έξι γεωλόγων για την αποτυχία τους να προειδοποιήσουν έγκαιρα τον πληθυσμό για τη δόνηση. Η καταδίκη των γεωλόγων από πρωτοβάθμιο δικαστήριο ανετράπη από το εφετείο, που τους αθώωσε. Ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι συγκάλεσε χθες το απόγευμα έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, με στόχο την εκπόνηση εκτάκτων μέτρων για την παροχή βοήθειας στις πληγείσες κοινότητες. «Σήμερα είναι μία ημέρα για δάκρυα, αύριο θα μιλήσουμε συγκεκριμένα για ανοικοδόμηση», είχε πει το βράδυ της Τετάρτης ο Ματέο Ρέντσι, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή