Εκρυθμη η κατάσταση στη Μεσοποταμία

Εκρυθμη η κατάσταση στη Μεσοποταμία

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τα τουρκικά άρματα μάχης να παραμένουν στα εδάφη της Συρίας και να βάλλουν κατά των στόχων του Ισλαμικού Κράτους και των Κούρδων ανταρτών και το κουρδικό κίνημα να προειδοποιεί την Αγκυρα για τις επιπτώσεις της κορύφωσης της έντασης στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας αλλά και στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας, η Μεσοποταμία εισέρχεται σε μια νέα περίοδο, γεμάτη αβεβαιότητα και νέες «περιπέτειες». Οι μεγάλες δυνάμεις και οι περιφερειακοί παράγοντες δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους απέναντι στις νέες εξελίξεις.

Την προηγούμενη εβδομάδα, τη στιγμή που το προεδρικό αεροσκάφος των ΗΠΑ κατευθυνόταν προς την Τουρκία, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση κατά του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή της Τζαραμπλούς, η οποία βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα σύνορα Τουρκίας – Συρίας. Με την υποστήριξη του τουρκικού στρατού, παράγοντες του Στρατού της Ελεύθερης Συρίας εισέβαλαν στην Τζαραμπλούς και μέσα σε λίγες ώρες κατάφεραν να ελέγξουν το κέντρο της πόλης. Στη συνέχεια, στο νότιο και ανατολικό κομμάτι της πόλης συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις των Κούρδων.

Στην Αγκυρα, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπογράμμισε ένα σημαντικό σημείο. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους θεωρούν ότι ο απώτερος στόχος στον πόλεμο της Συρίας δεν είναι άλλος παρά η αποδυνάμωση του Ισλαμικού Κράτους. Αυτός θα πρέπει να είναι και ο απώτερος στόχος της Τουρκίας. Με άλλα λόγια, το «χαλιφάτο» και όχι το κουρδικό κίνημα θα πρέπει να βρίσκεται στο στόχαστρο της Αγκυρας.

Η τουρκική πλευρά «απάντησε» σε αυτή τη σύσταση της αμερικανικής πλευράς, απαιτώντας την άμεση απόσυρση των κουρδικών δυνάμεων από το δυτικό κομμάτι του Ευφράτη.

Μπορεί η Αγκυρα να τονίζει ότι συμμερίζεται τον προαναφερόμενο απώτερο στόχο της Ουάσιγκτον, ωστόσο στο πεδίο μάχης επιλέγει να ακολουθήσει τη δική της ιδιαίτερη πολιτική γραμμή. Η τουρκική πλευρά, η οποία από το 2014 μέχρι σήμερα δεν εξέφραζε μεγάλο προβληματισμό για τη δράση του Ισλαμικού Κράτους στα σύνορά της, ξαφνικά στα μέσα του 2016 «θυμήθηκε» την απειλή που αποτελεί για τα συμφέροντα και τους πολίτες της η εν λόγω οργάνωση. Σύμφωνα με τον έμπειρο Τούρκο αναλυτή, Φεχίμ Τάστεκιν, αυτή η νέα επιλογή της Αγκυρας δεν είναι τυχαία.

Ο κ. Τάστεκιν είναι από τους λιγοστούς Τούρκους αναλυτές, οι οποίοι προβληματίζονται για μια παρασκηνιακή συνεννόηση και συνεργασία της Τουρκίας με τη Ρωσία και τις ΗΠΑ για την αναδιοργάνωση και τον διαμελισμό της Συρίας. Ο Τούρκος αναλυτής συσχετίζεται τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία με τη ρωσοτουρκική επαναπροσέγγιση και τις τελευταίες κινήσεις των Κούρδων στη Συρία. Ο κ. Τάστεκιν μας υπενθυμίζει το πρόσφατο ταξίδι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αγία Πετρούπολη, την εισβολή των Κούρδων και των συμμάχων τους στην πόλη Μίμπιτς και τονίζει: «Η προώθηση των κουρδικών δυνάμεων στο δυτικό κομμάτι της Συρίας θορύβησε την Αγκυρα, η οποία το τελευταίο διάστημα επιχειρεί να έρθει σε συνεννόηση με τη Ρωσία και τις ΗΠΑ για το μέλλον της Συρίας. Από ό,τι φαίνεται, Μόσχα και Ουάσιγκτον δίνουν προσωρινά το “πράσινο φως” στον Ερντογάν για να ελέγξει με φιλοτουρκικές δυνάμεις ένα σημαντικό γεφύρωμα στο βόρειο κομμάτι της Συρίας». Σύμφωνα με τον κ. Τάστεκιν, στο γεφύρωμα της Τζαραμπλούς, η Αγκυρα θα εγκαταστήσει μια «προσωρινή κυβέρνηση», η οποία θα ελέγχεται από την ίδια και πρόσφυγες από τη Συρία, οι οποίοι εδώ και χρόνια έχουν βρει καταφύγιο στην Τουρκία. Τον έλεγχο και την ασφάλεια της περιοχής θα την αναλάβουν ένοπλες δυνάμεις του Τουρκμένιων και σουνιτών Αράβων, οι οποίες εκπαιδεύονται από την Τουρκία. Σε αυτό το σημείο, ο κ. Τάστεκιν εστιάζει σε ένα «ρίσκο». «Σε περίπτωση που η Αγκυρα δεν υπακούσει στις εντολές και κατευθυντήριες γραμμές της Μόσχας και της Ουάσιγκτον και επιλέξει να κλιμακώσει την αντιπαράθεση με τους Κούρδους στα εδάφη της Συρίας, ενδέχεται να δούμε αλυσιδωτές εξελίξεις. Η κορύφωση της ένοπλης αντιπαράθεσης με τους Κούρδους ενδέχεται να φέρει την επιδείνωση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων. Οι Κούρδοι προετοιμάζονται γι’ αυτό το ενδεχόμενο και στέλνουν νέες αυστηρές προειδοποιήσεις στην τουρκική πλευρά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή