Ολάντ: Οι διαπραγματεύσεις για την TTIP έχουν βαλτώσει

Ολάντ: Οι διαπραγματεύσεις για την TTIP έχουν βαλτώσει

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απαισιόδοξος για την προοπτική επίτευξης της συμφωνίας για το ελεύθερο εμπόριο μεταξύ της Ε.Ε. και των ΗΠΑ φέρεται να είναι ο Γάλλος, πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, καθώς ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «οι διαπραγματεύσεις έχουν βαλτώσει».

Μιλώντας σε Γάλλους πρέσβεις, ο Ολάντ διευκρίνισε ότι η συμφωνία δε μπορεί να επιτευχθεί πριν από το τέλος της θητείας του Αμερικανού προέδρου, Μπάρακ Ομπάμα. 

«Οι διαπραγματεύσεις έχουν βαλτώσει, δεν έχουν γίνει σεβαστές οι θέσεις και η συμφωνία είναι σαφώς μη ισορροπημένη», είπε ο ίδιος.

Την ίδια στιγμή, ο Γάλλος υπουργός Εμπορίου δήλωσε σήμερα πως οι συνομιλίες πρέπει να σταματήσουν.

Από την πλευρά του, ο Ιταλός υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας δήλωσε πως η συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί, αλλά οι συνομιλίες θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο απ΄ ό,τι αναμενόταν αρχικά.

Ο Κάρλο Καλέντα τόνισε ότι είναι ουσιώδες για τους Ιταλούς εξαγωγείς να καρποφορήσουν οι διαπραγματεύσεις.

«Η TTIP θα υπογραφεί. Είναι αναπόφευκτο», υποστήριξε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Corriere della Serra που δημοσιεύεται σήμερα.

Ο Καλέντα είπε πως θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί συμφωνία πριν από το τέλος της θητείας του προέδρου Ομπάμα. "Αλλά πρέπει να συνεχίσουμε. Αυτή η συμφωνία είναι ουσιώδης για την Ιταλία".

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ διαπραγματεύονται τη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) εδώ και τρία χρόνια χωρίς να είναι ορατή ακόμη η επίτευξη της συμφωνίας.

Ευθύνες στις ΗΠΑ επιρρίπτει η Γερμανία

Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ επέρριψε ευθύνες στις ΗΠΑ για την τροπή που έλαβε η διαπραγμάτευση, καθώς όπως σχολίασε η Ουάσιγκτον δεν ήθελε να συμβιβαστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους της.

«Πιστεύω ότι οι Αμερικανοί έφεραν στην πραγματικότητα το τέλος στην TTIP. Δεν βλέπω οποιαδήποτε επιθυμία να συμβιβαστούν με τους Ευρωπαίους», δήλωσε ο Γκάμπριελ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να επιτευχθεί μια συμφωνία για την TTIP πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Ο Γκάμπριελ σημείωσε επίσης ότι δεν θα υπάρξει μια επίσημη δήλωση ότι οι διαπραγματεύσεις τερματίστηκαν χωρίς την επίτευξη συμφωνίας, μολονότι οι συνομιλίες έχουν ντε φάκτο αποτύχει.

«Δεν έχει νόημα να δώσουμε ένα τέλος στις συνομιλίες πάνω στα ζητήματα αυτού του είδους –ούτε με την Τουρκία, ούτε με τη Ρωσία ούτε με την Αμερική», είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

«Ωστόσο, αν οι Αμερικανοί δεν μετακινηθούν προς τους Ευρωπαίους, τότε η Ευρώπη δεν μπορεί να συμφωνήσει να δώσει ένα 'φως για την TTIP'. Κατόπιν τούτου, το σχέδιο –τουλάχιστον όπως ήταν προγραμματισμένο για φέτος– έχει αποτύχει», υπογράμμισε.

Αντίθετα, ο εκπρόσωπος του Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ Μάικλ Φρόμαν δήλωσε σήμερα στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ότι οι συνομιλίες για την TTIP σημειώνουν πρόοδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή