Καταγγελία της συμφωνίας με την Ε.Ε. ετοιμάζει η Τουρκία, εάν δεν καταργηθούν άμεσα οι θεωρήσεις

Καταγγελία της συμφωνίας με την Ε.Ε. ετοιμάζει η Τουρκία, εάν δεν καταργηθούν άμεσα οι θεωρήσεις

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε περίπτωση που τον ερχόμενο Οκτώβριο δεν καταργηθούν οι θεωρήσεις για τους Τούρκους πολίτες, που θα ταξιδεύουν προς τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. η Τουρκία σχεδιάζει να καταγγείλει τη συμφωνία επανεισδοχής που έχει υπογράψει με την Ε.Ε προειδοποίησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Υπό το φως των δηλώσεων αυτών, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς θα επισκεφθεί την Τουρκία αύριο Πέμπτη. Ο Σουλτζ αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και άλλους Τούρκους αξιωματούχους.

Ο Αυστριακός Επίτροπος για θέματα Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν σε χθεσινή δήλωσή του σε γερμανική εφημερίδα είχε υπογραμμίσει ότι η συμφωνία επανεισδοχής και η κατάργηση των θεωρήσεων είναι δύο ξεχωριστά ζητήματα.

Ο Χαν σχολίασε επίσης ότι «η Τουρκία έχει επωφεληθεί τουλάχιστον όσο η ΕΕ από τη συμφωνία», αναφέροντας την οικονομική βοήθεια προς τη χώρα. Ωστόσο ο αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης υπουργός της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ, μιλώντας πριν από μερικές μέρες σε ελβετικό τηλεοπτικό κανάλι, υποστήριξε πως «η ΕΕ δεν τήρησε τις υποσχέσεις της ούτε στο θέμα της υποδοχής προσφύγων ούτε σε αυτό της οικονομικής βοήθειας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συντάξει τον Σεπτέμβριο έκθεση σχετικά με το αν η Τουρκία πληροί τις 72 προϋποθέσεις για την κατάργηση των θεωρήσεων. Η εκπρόσωπος της Επιτροπής πριν από μερικές μέρες είχε δηλώσει ότι απομένουν ακόμη πέντε προϋποθέσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή