Σύγκρουση ΗΠΑ – Ρωσίας για τον θάνατο του εκπροσώπου του ΙΚ

Σύγκρουση ΗΠΑ – Ρωσίας για τον θάνατο του εκπροσώπου του ΙΚ

52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας έχει προκαλέσει η είδηση του θανάτου του επίσημου εκπροσώπου του Ισλαμικού Κράτους, με την Ουάσιγκτον και τη Μόσχα να διεκδικούν την «πατρότητα» της επίθεσης στην οποία σκοτώθηκε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πενταγώνου, ο Αντνάνι έπεσε νεκρός σε επιχείρηση του στρατιωτικού συνασπισμού που καθοδηγείται από τις ΗΠΑ την περασμένη Τρίτη, στο Χαλέπι, ωστόσο, όπως ισχυρίζεται, ο θάνατος του δεν ανακοινώθηκε αμέσως.

Από την πλευρά του, ο ρωσικός στρατός υποστηρίζει ότι ο ανώτατος αξιωματούχους του ΙΚ σκοτώθηκε σε δική του επιδρομή, μαζί με 40 ακόμη τζιχαντιστές. Η ανακοίνωση της Μόσχας προκάλεσε την αντίδραση της Ουάσιγκτον, που χαρακτήρισε «αστειότητες» τους ρωσικούς ισχυρισμούς.

Πάντως, αναλυτές από όλον τον κόσμο, ανεξάρτητα από το ποια από τις δύο χώρες ευθύνεται για τον θάνατό του, κάνουν λόγο για σημαντικό πλήγμα κατά του Ισλαμικού Κράτους. Χαρακτηρίζουν μάλιστα τον Αντνάνι ως την πιο «επιθετική» φωνή της οργάνωσης στο κοινό και σημειώνουν ότι «χωρίς την εκρηκτική φωνή του, το ΙΚ ίσως δυσκολευτεί να εμπνεύσει την έντονη βία στους οπαδούς του, στον βαθμό που το είχε καταφέρει μέχρι τώρα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή