Με «θερμή» υποδοχή ο Τραμπ στο Μεξικό

Με «θερμή» υποδοχή ο Τραμπ στο Μεξικό

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ. Με διαδηλώσεις υποδέχθηκαν χθες χιλιάδες κάτοικοι της μεξικανικής πρωτεύουσας τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο για την προεδρία των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κατέλαβε εξ απήνης τον Μεξικανό πρόεδρο Ενρίκε Πένια Νιέτο, αποδεχόμενος αστραπιαία την πρόσκληση που εκείνος για τυπικούς λόγους του απηύθυνε. Το συνεχές υβρεολόγιο του Τραμπ προς το Μεξικό και τους Μεξικανούς μετανάστες στις ΗΠΑ τον έχει καταστήσει πανδήμως μισητό νοτίως του Ρίο Γκράντε και είναι αμφίβολο αν το Μεξικό έχει να κερδίσει κάτι από μια τέτοια επίσκεψη.

Για τον Ντόναλντ Τραμπ, αντιθέτως, και μόνο το γεγονός ότι γίνεται πρώτη φορά δεκτός σε κάποιο προεδρικό μέγαρο αποτελεί αναβάθμιση, ενώ η φωτογραφία της συνάντησης αναμένεται να χρησιμοποιηθεί ευρέως ως υποτιθέμενη ένδειξη ότι δεν είναι τόσο ακατάλληλος ως εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο εξωτερικό, όσο ισχυρίζονται οι αντίπαλοί του. Στελέχη της εκστρατείας του ανέφεραν ότι ο Τραμπ εσκόπευε να πραγματοποιήσει «προεδρική» εμφάνιση στο Μεξικό. Η δήλωση αυτή θα ήταν αυτονόητη για οποιονδήποτε άλλο υποψήφιο πρόεδρο των ΗΠΑ, όχι όμως για τον Τραμπ, ο οποίος ξεκίνησε την εκστρατεία του δηλώνοντας ότι «το Μεξικό δεν είναι φιλική χώρα» και συνέχισε με δηλώσεις όπως «το Μεξικό δεν μας στέλνει τους καλύτερους. Φέρνουν ναρκωτικά. Φέρνουν έγκλημα. Είναι βιαστές». Ο ισχυρισμός του Τραμπ ότι θα υποχρεώσει τη μεξικανική κυβέρνηση να πληρώσει για την κατασκευή ενός «πολύ ψηλού τείχους» κατά μήκος των συνόρων (3.200 χλμ.) έχει καταδικαστεί από το σύνολο του μεξικανικού πολιτικού φάσματος. Ομως στις ομιλίες του, ο Τραμπ αρέσκεται να ρωτά τα πλήθη ξανά και ξανά ποιος θα πληρώσει για το τείχος, μέχρις ότου η ιαχή «το Μεξικό» γίνει εκκωφαντική.

Ο υποψήφιος αντιπρόεδρος Μάικ Πενς είπε στο CNN ότι το ταξίδι του Τραμπ θα ήταν «η αρχή μιας διαπραγμάτευσης» για το τείχος. Δεν ήταν σαφές αν ο Τραμπ επρόκειτο να εκθέσει στον Πένια Νιέτο και τις απόψεις του για μια «δύναμη απελάσεων», την οποία εσκόπευε να στρέψει εναντίον των 11 εκατομμυρίων Μεξικανών που κατοικούν στις ΗΠΑ χωρίς χαρτιά ή αν έχει μετριάσει τη στάση του στο θέμα αυτό. Πολλοί από τους 11 εκατομμύρια ανθρώπους είναι ενταγμένοι στην κοινωνική ζωή και στην αγορά εργασίας και έχουν παιδιά ή άλλους συγγενείς που είναι Αμερικανοί πολίτες, κάτι που καθιστά εμφανές το κοινωνικό και οικονομικό κόστος των απελάσεων.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τη στάση του στο θέμα αυτό επρόκειτο να δώσει ο Τραμπ αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Μεξικανό πρόεδρο, σε συγκέντρωση υποστηρικτών του στην Αριζόνα. Επιτελείς του Τραμπ τον έχουν συμβουλέψει να είναι λιγότερο οξύς στις τοποθετήσεις του για το θέμα, προκειμένου να απευθυνθεί σε ευρύτερο ακροατήριο.

Η αντίπαλος του Τραμπ, υποψήφια των Δημοκρατικών και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, ειρωνεύτηκε το ταξίδι του στο Μεξικό. «Δεν μπορείς να διαγράψεις ένα χρόνο γεμάτο προσβολές και υπονοούμενα με μια ολιγόωρη επίσκεψη», είπε η Κλίντον. Η όλη οργάνωση του ταξιδιού του Τραμπ (η πρόσκληση απευθύνθηκε από τον Πένια Νιέτο και στους δύο υποψηφίους την Παρασκευή, ο Τραμπ το συζήτησε με τους συμβούλους του την Κυριακή, ενημέρωσε το Μεξικό τη Δευτέρα και ανακοίνωσε την επίσκεψη την Τρίτη) έχει περισσότερη σχέση με τις κινήσεις εντυπωσιασμού, στις οποίες ειδικεύεται ο Τραμπ, παρά με την προσεκτική προετοιμασία που χαρακτηρίζει τις συναντήσεις τόσο υψηλού επιπέδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή