Τα συν και τα πλην του Αλέν Ζιπέ

Τα συν και τα πλην του Αλέν Ζιπέ

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις ελπίδες του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί για νίκη στις προκριματικές εκλογές του γκωλικού κόμματος Οι Ρεπουμπλικανοί τον Νοέμβριο απειλεί η επίσημη παρουσίαση της υποψηφιότητας του πρώην πρωθυπουργού και δημάρχου του Μπορντό, Αλέν Ζιπέ.

Στην πρώτη του προεκλογική εμφάνιση το περασμένο Σάββατο στο ειδυλλιακό Νησί των Ιμπρεσιονιστών στο Σατού έξω από το Παρίσι, ο Ζιπέ οριοθέτησε τις πολιτικές προτάσεις του, που βρίσκονται μακριά από εκείνες του κυριότερου αντιπάλου του, Νικολά Σαρκοζί.

Η επικαιρότητα στη Γαλλία προσέφερε στον Ζιπέ ιδανική ευκαιρία για να διαχωρίσει τη θέση του από τον επιθετικό και λαϊκιστή πρώην πρόεδρο της Γαλλίας. Μία ημέρα πριν από την εμφάνιση του Ζιπέ στο Σατού, το στρατόπεδο Σαρκοζί ζήτησε την ψήφιση νόμου από την Εθνοσυνέλευση, ο οποίος θα απαγόρευε σε όλη την επικράτεια το ισλαμικό μπουρκίνι, θέλοντας έτσι να παρακάμψει την πρόσφατη απόφαση αναστολής ανάλογων δημοτικών διατάξεων από το ΣτΕ. Ο δήμαρχος του Μπορντό άδραξε την ευκαιρία, δηλώνοντας ότι διαφωνεί με την ψήφιση «ευκαιριακών νόμων, που ρίχνουν λάδι στη φωτιά».

Το θέμα της ενότητας απέκτησε, έτσι, κεντρικό ρόλο στην ομιλία του Ζιπέ στο Σατού. «Επιδιώκω να ενώσω παρά να χωρίσω, να συγκεντρώσω παρά να αποκλείσω ή να στιγματίσω. Ποτέ δεν θα εκμεταλλευθώ το φόβο και δεν θα κολακέψω τα ταπεινότερα ένστικτα», είπε ο πρώην πρωθυπουργός, καταδικάζοντας εμμέσως πλην σαφώς την ουσία και το ύφος της εκστρατείας Σαρκοζί.

Η απόρριψη των θέσεων του πρώην προέδρου μοιάζει να αποδίδει δημοσκοπικούς καρπούς, με τις περισσότερες σφυγμομετρήσεις να δίνουν προβάδισμα στην υποψηφιότητα Ζιπέ, έναντι εκείνης του Σαρκοζί. Σε μόνιμο μοτίβο της εκστρατείας του αναμένεται, έτσι, να αναγάγει ο Ζιπέ την απόρριψη των θέσεων Σαρκοζί. Εκεί που ο πρώην πρόεδρος μιλά για «απειλούμενη εθνική ταυτότητα», ο Ζιπέ απαντά για «χαρούμενη ταυτότητα», ως στόχο της προεδρίας του. Απέναντι στις προτάσεις Σαρκοζί για δημιουργία ειδικών κέντρων κράτησης για ριζοσπαστικοποιημένους Γάλλους ισλαμιστές, ο Ζιπέ δηλώνει ότι δεν επιθυμεί τη δημιουργία «γαλλικών Γκουαντάναμο», προσθέτοντας ότι επιδιώκει τη συνεννόηση με τους Γάλλους μουσουλμάνους και τη σύναψη συμφωνίας με τη μορφή «Χάρτας για τον Κοσμικό Χαρακτήρα του Κράτους».

Η πολιτική απόσταση που χωρίζει τους δύο άνδρες εντείνεται και από τις διαφορετικές ιδιοσυγκρασίες τους. Ο Σαρκοζί αντιμετωπίζει συναισθηματικά το καθετί, επιδεικνύοντας μεσογειακό ταμπεραμέντο, γεμάτο υπερβολή, αποκοτιά και αλαζονεία. Ο Ζιπέ διακρίνεται για την ηρεμία του, θυμίζοντας περισσότερο ικανό και πεπειραμένο διαχειριστή οικογενειακής επιχείρησης. Η ηπιότητά του αυτή, όμως, καθώς και το φιλελεύθερο οικονομικό του πρόγραμμα, με περικοπές κρατικών δαπανών και επίπονα –όπως και ο ίδιος παραδέχεται– μέτρα λιτότητας, τον έχουν αναδείξει πρώτο στις προτιμήσεις των επιχειρηματιών, μελών του γαλλικού ΣΕΒ (Medef), σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Le Figaro.

Η μακρά κυβερνητική εμπειρία του Ζιπέ, που υπήρξε πρωθυπουργός, υπουργός Εξωτερικών, Προϋπολογισμού, αλλά και Περιβάλλοντος, σε διάφορες κεντροδεξιές κυβερνήσεις από το 1986 μέχρι και το 1997, καθώς και η θητεία του στην προεδρία του γκολικού κόμματος RPR (σημερινού Οι Ρεπουμπλικανοί), αποτελούν άλλο ένα πλεονέκτημα υπέρ του, στα μάτια των Γάλλων ψηφοφόρων. Την ίδια ώρα, η ικανοποίηση των πολιτών του Μπορντό από τα 20 έτη της δημαρχίας του αποδεικνύουν τις διαχειριστικές, αλλά και πολιτικές του ικανότητες.

Τα πλεονεκτήματα αυτά, όμως, ίσως να μην αρκούν για την «παραγραφή» των μελανών σελίδων της πολιτικής του σταδιοδρομίας από τη μνήμη του εκλογικού σώματος.

Το 1995, ως αντιδήμαρχος του Παρισιού υπό τον Ζακ Σιράκ, ο Ζιπέ εγκρίνει την εκμίσθωση πολυτελούς διαμερίσματος, ιδιοκτησίας του δήμου, στην αριστοκρατική οδό Ζακόμπ του Σεν Ζερμέν ντε Πρε, στον γιο του Λοράν, έναντι εξευτελιστικού ενοικίου. Εξάλλου, οι αποκαλύψεις της εφημερίδας Canard Enchaine δείχνουν ότι ο Ζιπέ –όπως και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη του γκολικού κόμματος– απολαμβάνει ανάλογης προνομιακής μεταχείρισης. Το ενοίκιο του –ιδιοκτησίας του δήμου– διαμερίσματος του Ζιπέ στην ίδια οδό, με εμβαδόν 189 τ.μ., του κοστίζει λιγότερο από 2.000 ευρώ τον μήνα.

Η υπόθεση αυτή, εκείνη της απόδοσης μισθών για πλασματικές θέσεις εργασίας στον δήμο και ακόμη μία, για παράνομη χρηματοδότηση του RPR, τον οδηγούν στο εδώλιο και σε καταδίκη ενός έτους αποκλεισμού από κάθε εκλόγιμη θέση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή