Εκκληση Μέρκελ για μετριοπάθεια

Εκκληση Μέρκελ για μετριοπάθεια

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η έκκληση της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ για μετριοπάθεια στον πολιτικό λόγο απέσπασε θερμό χειροκρότημα στη γερμανική Βουλή χθες, τρεις ημέρες μετά την κατάκτηση ποσοστού 20,8% από την ξενοφοβική AfD στο ανατολικογερμανικό κρατίδιο του Μεκλεμβούργου.

Σε μια τοποθέτηση που εξελήφθη ως απάντηση στην πολωτική στάση του Βαυαρού πρωθυπουργού Χορστ Ζεεχόφερ, η Μέρκελ είπε: «Αγαπητοί συνάδελφοι. Οταν εμείς στις δικές μας εκφράσεις κλιμακώνουμε, κερδίζουν μόνο αυτοί που εκφράζονται με ακόμη πιο απλουστευτικούς και σαφείς όρους. Οταν ρητορικά και ουσιαστικά προσανατολιζόμαστε προς αυτούς που δεν έχουν λύσεις, χάνουμε τον δικό μας προσανατολισμό».

Η Μέρκελ σημείωσε ότι η χώρα βρίσκεται σε «απείρως καλύτερη θέση» ως προς το προσφυγικό σε σύγκριση με πέρυσι και υποσχέθηκε ότι ώς την άνοιξη του 2017 θα έχουν εξεταστεί όλες οι αιτήσεις ασύλου. Η άφιξη 800.000 προσφύγων πέρυσι στη χώρα δημιούργησε εικόνες χάους και επέτεινε τα αισθήματα ανασφάλειας που, σύμφωνα με τις μετρήσεις, είναι πολύ διαδεδομένα μεταξύ του γερμανικού πληθυσμού.

Μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο, ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ υπογράμμισε ακριβώς αυτή τη διάσταση. «Πρέπει να καταπολεμηθεί το αίσθημα αβεβαιότητας που υπάρχει όχι μόνο μεταξύ των μη ψηφοφόρων ή των ψηφοφόρων της AfD, αλλά γενικά το κλίμα ανασφάλειας που επικρατεί στη Γερμανία», είπε ο Γκάμπριελ. «Πρέπει να φροντίσουμε ώστε να μην υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι η Γερμανία έχει πάντα χρήματα για να διασώζει τράπεζες ή να φροντίζει πρόσφυγες αλλά ποτέ δεν έχει χρήματα για το δίχτυ ασφαλείας και κοινωνικής προστασίας», είπε ο αντικαγκελάριος. «Πρέπει να βοηθήσουμε αυτούς που δικαίως ζητούν φροντίδα».

Στην ομιλία της στην Μπούντεσταγκ, η Μέρκελ απέρριψε επίσης κατηγορηματικά την κριτική από την πλευρά του κόμματος της Αριστεράς για τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας. Η καγκελάριος υποστήριξε ότι μετά τη συμφωνία «δεν υπήρξε πρακτικά κανένας πνιγμός στο Αιγαίο» και ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση του προσφυγικού «χωρίς συνεννόηση με τους γείτονες». Στην πραγματικότητα, μετά τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας για τη συγκράτηση των προσφύγων και μεταναστών στα τουρκικά παράλια, οι ναυτικές τραγωδίες μεταφέρθηκαν στην κεντρική Μεσόγειο, όπου έχουν πνιγεί περίπου 3.000 άνθρωποι από την αρχή του 2016. 

Από την πλευρά των Σοσιαλδημοκρατών, η Μέρκελ επικρίθηκε για διολίσθηση προς αυτό που επικρίνει, δηλαδή προς την ανάδειξη θεμάτων που ευνοούν την άκρα Δεξιά. Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, Τόμας Οπερμαν, χαρακτήρισε σφάλμα τη συμμετοχή των Χριστιανοδημοκρατών σε αποπροσανατολιστικές διαμάχες όπως αυτή περί απαγόρευσης της μπούργκας. «Οποιος ενισχύει συζητήσεις που δημιουργούν φόβους, ανάγοντας σε πρόβλημα ζητήματα για τα οποία δεν μπορεί να βρει λύση, συμβάλλει στη διάδοση του φόβου και της ανασφάλειας και παίζει εν τέλει το παιχνίδι της AfD», υποστήριξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή