«Μάχη» διαδηλώσεων στη Βενεζουέλα

«Μάχη» διαδηλώσεων στη Βενεζουέλα

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΡΑΚΑΣ. Ενθαρρυμένη από την ιστορική κινητοποίηση της περασμένης εβδομάδας, η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα επιχείρησε χθες να επαναλάβει την επίδειξη ισχύος της καλώντας τους υποστηρικτές της να διαδηλώσουν ξανά υπέρ του δημοψηφίσματος για την καθαίρεση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο. Ταυτόχρονα, οι υποστηρικτές του σοσιαλιστή ηγέτη, η θητεία του οποίου λήγει το 2019, εκλήθησαν και αυτοί με τη σειρά τους να διαδηλώσουν «υπέρ της ειρήνης» σε όλη τη χώρα.

«Οι βίαιοι, οι φασίστες, οι πραξικοπηματίες απομονώνονται ολοένα και περισσότερο. Εμείς ενωνόμαστε ολοένα και περισσότερο», είπε ο Μαδούρο αργά το βράδυ της Τρίτης σε τηλεοπτικό διάγγελμά του. Μέσα σε τεταμένο πολιτικό κλίμα, οι θέσεις των δύο πλευρών μοιάζουν εκ διαμέτρου αντίθετες: οι τσαβίστες (σ.σ. από το όνομα του πρώην προέδρου Ούγκο Τσάβες, που πέθανε το 2013 ύστερα από 14 χρόνια στην εξουσία) κάνουν λόγο για απόπειρα ανατροπής του Μαδούρο, η δημοτικότητα του οποίου φθίνει συνεχώς εξαιτίας και της σοβαρής οικονομικής κρίσης στη χώρα. Η αντιπολίτευση, που από τον Ιανουάριο ελέγχει το Κοινοβούλιο, καταγγέλλει τις «διώξεις» και την «καταστολή» μετά τις συλλήψεις πολλών ακτιβιστών και διαδηλωτών.

«Χλευάζουν την υπομονή που κάνει ο λαός, για αυτό θα κινητοποιηθούμε και θα κάνουμε μια επίδειξη πολιτικής συνείδησης», διαβεβαίωσε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες. Ομως «τι θα γίνει αν συνεχίσουν να κοροϊδεύουν έτσι; Μια κοινωνική έκρηξη», προειδοποίησε.

Μετά τη διαδήλωση της 1ης Σεπτεμβρίου στο Καράκας, όπου συγκεντρώθηκαν 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι σύμφωνα με τους διοργανωτές (μόνο 30.000 σύμφωνα με την κυβέρνηση), αυτή τη φορά τη σκυτάλη των κινητοποιήσεων πήρε η περιφέρεια, είπε ο εκπρόσωπος του κεντροδεξιού συνασπισμού MUD Χεσούς Τορεάλμπα. «Θέλουμε να επιταχύνουμε την πολιτική και εκλογική λύση αυτής της κρίσης», προσέθεσε, καλώντας τον κόσμο να διαδηλώσει έξω από τα γραφεία του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου (CNE). Ο οργανισμός αυτός, που κατηγορείται από την αντιπολίτευση ότι καθυστερεί τις διαδικασίες για να βοηθήσει τον Μαδούρο, έκλεισε τα περιφερειακά γραφεία του για προληπτικούς λόγους.

Αν το δημοψήφισμα γίνει πριν από τις 10 Ιανουαρίου 2017 και το αποτέλεσμα είναι θετικό για την αντιπολίτευση, όπως προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις, θα προκηρυχθούν νέες εκλογές. Αν γίνει αργότερα, ο Νικολάς Μαδούρο απλώς θα αντικατασταθεί από τον νυν αντιπρόεδρό του. Αυτό που διακυβεύεται είναι η πιθανή αλλαγή του σοσιαλιστικού μοντέλου που ακολουθεί η Βενεζουέλα εδώ και 18 χρόνια: η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι μόνο αυτή είναι ικανή να βγάλει τη χώρα από την οικονομική κρίση που συνδέεται με την πτώση της τιμής του πετρελαίου και έχει οδηγήσει σε έκρηξη του πληθωρισμού (το ΔΝΤ προβλέπει ότι θα φτάσει το 720% φέτος), ενώ ταυτόχρονα τα ράφια των καταστημάτων έχουν αδειάσει.

Ανεφοδιασμός

Για να κατευνάσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια, οι Αρχές επιτάχυναν πρόσφατα τον ανεφοδιασμό των καταστημάτων με είδη πρώτης ανάγκης, με τη βοήθεια του στρατού. Και, για να φρενάρουν τα σχέδια της αντιπολίτευσης, έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

«Το δημοψήφισμα δεν έχει την παραμικρή πιθανότητα να διεξαχθεί φέτος. (…) Αν οργανωθεί, αυτό θα γίνει γύρω στον Μάρτιο του 2017», είπε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και υψηλόβαθμο στέλεχος του Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSUV) Ντιοσντάντο Καμπέλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή