«Σήματα» Ολάντ για νέα υποψηφιότητα

«Σήματα» Ολάντ για νέα υποψηφιότητα

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Σαφέστατα υπονοούμενα άφησε χθες ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ για την πρόθεσή του να διεκδικήσει δεύτερη θητεία στις προεδρικές εκλογές την άνοιξη του 2017. Μιλώντας χθες στην αίθουσα Βαγκράμ της πρωτεύουσας, σε συνέδριο με θέμα «Δημοκρατία και τρομοκρατία», ο κ. Ολάντ είπε ότι δεν θα επιτρέψει την «καταρράκωση της εικόνας της Γαλλίας μέσα στους ερχόμενους μήνες και χρόνια».

Στην ομιλία του, ο Γάλλος πρόεδρος επέκρινε τους δεξιούς αντιπάλους του, λέγοντας ότι οι σκληροπυρηνικές προτάσεις τους, στον απόηχο σειράς τρομοκρατικών επιθέσεων στη Γαλλία, αποδεικνύουν την πρόθεσή τους να καταστρέψουν το γαλλικό κοινωνικό πρότυπο.

«Το Ισλάμ πρέπει να συνυπάρξει με τις αξίες της δημοκρατίας, ενώ ο αντιτρομοκρατικός αγώνας δεν μπορεί να υποσκάψει τις γαλλικές αξίες. Οι κοσμικές αξίες του κράτους, από τη μεριά τους, δεν μπορεί να καταστούν κρατική θρησκεία που θα αξιοποιείται εναντίον άλλων δογμάτων και θα οδηγεί στον στιγματισμό των μουσουλμάνων πολιτών», είπε ο κ. Ολάντ.

Απαντώντας σε παλαιότερες εκκλήσεις του κυριότερου αντιπάλου του, του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος ζητάει επίμονα τη χρήση «κάθε μέσου» για την πάταξη της ισλαμικού εξτρεμισμού, όπως τον εγκλεισμό των υπόπτων για ισλαμική ριζοσπαστικοποίηση σε στρατόπεδα, ο Ολάντ δήλωσε: «Ο νόμος εσωτερικής ασφάλειας στις ΗΠΑ –γνωστός και ως Patriot Act– και το κάτεργο του Γκουαντάναμο προστάτευσαν άραγε τους Αμερικανούς από την τρομοκρατική απειλή; Η απάντηση είναι όχι. Η δημοκρατία είναι το όπλο μας. Η Γαλλία δεν πρόκειται να θυσιάσει τις θεμελιώδεις αξίες της, την ελευθερία, την ισότητα και την αλληλεγγύη».

Ο Νικολά Σαρκοζί, που ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα την υποψηφιότητά του για το χρίσμα του κόμματος Οι Ρεπουμπλικανοί, έχει δηλώσει ότι η Γαλλία πρέπει να είναι «άτεγκτη» στην αντιμετώπιση της εγχώριας και διεθνούς τρομοκρατίας και ότι το εύρος της απειλής δεν «χωράει νομικίστικες ευγένειες».

Χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στον Σαρκοζί, ο πρόεδρος Ολάντ είπε χθες: «Τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματά μας δεν είναι νομικίστικες ευγένειες. Η ελευθερία της μετακίνησης είναι ευγένεια; Η ελευθερία της έκφρασης είναι ευγένεια; Η ανεξιθρησκία, το τεκμήριο αθωότητας και το δικαίωμα στην υπεράσπιση είναι νομικίστικες ευγένειες;».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή