ΚΟΣΜΟΣ

Μπενίν: Πληροφορίες για δεκάδες νεκρούς από έκρηξη σε χωματερή

trash

Πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν από έκρηξη που σημειώθηκε σε έναν χώρο καύσης απορριμμάτων στην πόλη Τόρι Αβάμε του Μπενίν, στα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Κοτόνου.

«Υπάρχουν εκατοντάδες τραυματίες και έχουμε και ορισμένους θανάτους», είπε ο περιφερειάρχης Μπρούνο Χούσου, μιλώντας τηλεφωνικά στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Η αστυνομία έκανε λόγο για δύο νεκρούς, όμως το κινεζικό πρακτορείο Xinhua, επικαλούμενο το ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι Canal3 του Μπενίν, μετέδωσε ότι οι απανθρακωμένοι είναι σχεδόν 100 και ότι άλλοι 200 άνθρωποι έχουν υποστεί εγκαύματα τρίτου βαθμού.

Η έκρηξη σημειώθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης, όταν ένα πλήθος ανθρώπων όρμησε στη χωματερή για να μαζέψει το ληγμένο αλεύρι που είχε πεταχθεί εκεί προκειμένου να καταστραφεί.

Μια τοπική εταιρεία είχε απορρίψει το χαλασμένο αλεύρι σε ένα λάκκο, το είχε περιλούσει με βενζίνη και του είχε βάλει φωτιά για να το κάψει. Στο χώρο ήταν παρόντες για να πιστοποιήσουν την καύση αστυνομικοί και εκπρόσωποι των τελωνειακών αρχών, όμως καθώς έφευγαν το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έτρεξε να μαζέψει όσους σάκους με αλεύρι δεν είχαν πάρει ακόμη φωτιά. Τη στιγμή εκείνη σημειώθηκε η έκρηξη.

«Όλοι όσοι βρίσκονταν μέσα στον λάκκο σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν», μετέδωσε το κανάλι.

Σε πολλές χώρες της Δυτικής Αφρικής οι κανονισμοί ασφαλείας στους χώρους καταστροφής βιομηχανικών και άλλων απορριμμάτων είναι ανεπαρκείς. Συχνά, τα οικιακά σκουπίδια απορρίπτονται μαζί με ηλεκτρονικά είδη, τοξικά λύματα ή εύφλεκτα υλικά. Και σε αντίθεση με τη Δύση, όπου στους χώρους απόρριψης επιτρέπεται η παρουσία μόνο των εργαζομένων, η ανέχεια αναγκάζει τους φτωχότερους Δυτικοαφρικανούς να ψάχνουν για τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης στα σκουπίδια των πλουσιότερων συμπατριωτών τους.