Η ιταλική πόλη Αματρίτσε μηνύει το Charlie Hebdo

Η ιταλική πόλη Αματρίτσε μηνύει το Charlie Hebdo

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Με ένδικα μέσα θα κινηθεί η κωμόπολη Αματρίτσε εναντίον του γαλλικού σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo για τη δημοσίευση γελοιογραφιών που απεικονίζουν τα θύματα του τραγικού σεισμού ως ζυμαρικά, ενώ σε μία άλλη υποδεικνύεται ότι η μαφία ευθύνεται για τους περίπου 300 θανάτους.

Μία γελοιογραφία που ονομάζεται «Σεισμός α λα ιταλικά» απεικονίζει έναν αιμόφυρτο άνδρα δεμένο με επιδέσμους, ενώ η λεζάντα γράφει «Πένες με ντομάτα σάλτσα», μία άλλη απεικονίζει μια γυναίκα γδαρμένη και πρησμένη και η λεζάντα γράφει «Πένες ογκρατέν», ενώ κάτω από το σκίτσο ενός γκρεμισμένου κτιρίου από το οποίο προεξέχουν ανθρώπινα μέλη γράφει «Λαζάνια».

Οταν οι Ιταλοί διαμαρτυρήθηκαν για τις γελοιογραφίες, το περιοδικό δημοσίευσε μία ακόμη που απεικόνιζε ένα άτομο θαμμένο στα ερείπια. Η λεζάντα αυτού του σκίτσου έγραφε «Ιταλοί, δεν κτίζει το Charlie Hebdo τα σπίτια σας, αλλά η μαφία». H μικρή πόλη Αματρίτσε, όπου καταγράφηκαν και οι περισσότεροι θάνατοι, είναι η πατρίδα της σάλτσας αματριτσιάνα.

Οι τοπικές αρχές αποκάλεσαν τα σκίτσα του γαλλικού περιοδικού «μία μακάβρια, παράδοξη και άνευ νοήματος ύβρι κατά των θυμάτων», όπως τόνισε ο δικηγόρος του δημαρχείου της Αματρίτσε Μάριο Τσικέτι, ο οποίος, μάλιστα, έκανε γνωστό ότι έχει ζητηθεί από τον τοπικό εισαγγελέα να ερευνήσει κατά πόσον μπορεί να ασκηθούν διώξεις εναντίον του γαλλικού περιοδικού για δυσφήμηση έτσι ώστε οι τοπικές αρχές να απαιτήσουν τη νόμιμη αποζημίωση. Παρότι τα σκίτσα κυκλοφόρησαν στη Γαλλία, ο Τσικέτι επισημαίνει ότι η υπόθεση θα πρέπει να εκδικαστεί στην Ιταλία, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που είδαν τα σκίτσα στη χώρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το περιοδικό δέχθηκε επίθεση στα γραφεία του στο Παρίσι το 2015, όταν εισέβαλαν σε αυτό ισλαμιστές σκοτώνοντας 12 εργαζομένους εξαιτίας της δημοσίευσης των σκίτσων του προφήτη Μωάμεθ.

Μικρά θαύματα

H Αματρίτσε και η γύρω περιοχή εξακολουθούν ακόμη και σήμερα να μετρούν τις πληγές που άνοιξε ο σεισμός της 24ης Αυγούστου. Οι σεισμόπληκτοι προσπαθούν κάπως να αποκαταστήσουν την ομαλότητα στη ζωή τους αντλώντας αισιοδοξία από τα μικρά θαύματα. Πριν από τρεις ημέρες, παραδείγματος χάριν, οι πυροσβέστες της Αματρίτσε κατάφεραν να διασώσουν τον γάτο Πιέτρο.

Οι ιδιοκτήτες του είχαν πάει στα ερείπια για να πάρουν ό,τι μπορούσαν, άκουσαν το αδύναμο νιαούρισμα του και ειδοποίησαν τις Αρχές. Ο γάτος, αφυδατωμένος και αδύναμος, νοσηλεύεται στον κτηνίατρο. Στη γειτονική Ιλικα μία γάτα, η Τζορτζιάνα, διασώθηκε από τα ερείπια του σπιτιού της. Οι ιδιοκτήτες της σκοτώθηκαν στον σεισμό αλλά οι κόρες τους απευθύνθηκαν στο φιλοζωικό σωματείο Oipa, που ύστερα από προσπάθειες εντόπισε τη γάτα στα χαλάσματα και την απεγκλώβισαν οι πυροσβέστες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή