Ο Ντουτέρτε, ύποπτος για εμπλοκή σε φόνους

Ο Ντουτέρτε, ύποπτος για εμπλοκή σε φόνους

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΝΙΛΑ. Δολοφονίες φέρεται να είχε διατάξει ο σημερινός πρόεδρος των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, την εποχή που ήταν δήμαρχος της πόλης Νταβάο, σύμφωνα με τη χθεσινή κατάθεση πρώην εκτελεστή ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής διερεύνησης. Ο Εντγκάρ Ματομπάτο, που έχει παραδεχθεί ότι διέπραττε ανθρωποκτονίες, κατέθεσε ενώπιον των γερουσιαστών ότι άκουσε τον Ντουτέρτε να δίνει εντολές για τη δολοφονία υπόπτων για εγκληματική δράση. «Δουλειά μας ήταν να σκοτώνουμε εγκληματίες, όπως εμπόρους ναρκωτικών, βιαστές, τσαντάκηδες. Τους σκοτώναμε σαν κοτόπουλα», είπε ο Ματομπάτο, που έχει ομολογήσει περισσότερες από 50 ανθρωποκτονίες. Ο Ροντρίγκο Ντουτέρτε έχει επανειλημμένα διαψεύσει κάθε εμπλοκή του σε πράξεις αυτοδικίας την εποχή της δημαρχίας του στο Νταβάο.

Οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όμως, έχουν καταγράψει 1.400 ύποπτες δολοφονίες στο Νταβάο, από τη δεκαετία του 1990 μέχρι σήμερα, με τους επικριτές του πρώην δημάρχου να καταγγέλλουν ότι ο ακήρυκτος πόλεμος, που κήρυξε εναντίον των ναρκωτικών μετά την ορκωμοσία του στην προεδρία στις 30 Ιουνίου, φέρει τα ίδια χαρακτηριστικά.

Τις τελευταίες 10 εβδομάδες, περισσότεροι από 3.500 άνθρωποι (περίπου 47 την ημέρα) έχουν χάσει τη ζωή τους σε βίαια περιστατικά. Ποσοστό 58% των νεκρών δολοφονήθηκε από άγνωστους δράστες, ενώ οι υπόλοιποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια εγκεκριμένων αστυνομικών επιχειρήσεων.

Ο Ματομπάτο κατέθεσε ότι τη δεκαετία του 1990 είχε ακούσει τον Ντουτέρτε να διατάζει την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού σε ισλαμικό τέμενος του Νταβάο, ως αντίποινα για επίθεση με στόχο ρωμαιοκαθολικό ναό. «Μας διέταξε να σκοτώνουμε μουσουλμάνους. Πετάξαμε έναν στους κροκόδειλους και άλλους στη θάλασσα», είπε ο μάρτυρας στην επιτροπή της Γερουσίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή