Γκιουλέν: Ο Ερντογάν θέλει την απόλυτη εξουσία

Γκιουλέν: Ο Ερντογάν θέλει την απόλυτη εξουσία

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ. Τη σιωπή του, για πρώτη φορά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία στα μέσα Ιουλίου, έλυσε την Πέμπτη ο ισλαμιστής ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, αρνούμενος τις κατηγορίες που εξαπολύει εναντίον του ο πρόεδρος Ερντογάν.

Η τουρκική κυβέρνηση χαρακτηρίζει τον Γκιουλέν «εγκέφαλο» του πραξικοπήματος, κατηγορία την οποία ο ίδιος ο Γκιουλέν αρνείται επίμονα.

«Η εκκαθάριση των δήθεν οπαδών του πραξικοπήματος θα γραφτεί στις μελανές σελίδες της Ιστορίας», λέει ο αυτοεξόριστος ιεροκήρυκας, που διαμένει σε απομονωμένη τοποθεσία της Πενσιλβάνια.

«Η συμπεριφορά του Ερντογάν δείχνει έναν άνθρωπο που προσπαθεί να αποκτήσει απόλυτη εξουσία. Η τυραννική κυβέρνησή του καταπιέζει τους οπαδούς μου. Η καρδιά μου πονάει γι’ αυτό τον λόγο», είπε ο Γκιουλέν σε μήνυμά του μέσω βίντεο στο ινστιτούτο World Affairs Council της Φιλαδέλφειας.

«Ο Ερντογάν εξεπλάγη από την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας στο όργιο καταπίεσης που ακολούθησε το πραξικόπημα», είπε ο Γκιουλέν.

Η παρέμβαση του Γκιουλέν στο συνέδριο του ινστιτούτου ήταν η πρώτη του δημόσια δήλωση μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου. Μία ημέρα νωρίτερα, το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της Τουρκίας ανέφερε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης της Αγκυρας ζήτησε τη σύλληψη του Γκιουλέν από τις αμερικανικές αρχές για «σχεδιασμό και διεύθυνση της απόπειρας πραξικοπήματος».

Ο «υπαρχηγός» του Γκιουλέν, Αλπ Ασλαντογκάν, που μίλησε στο συνέδριο στη Φιλαδέλφεια, είπε: «Ο Γκιουλέν δεν έχει διαπράξει κάποιο αδίκημα. Η τουρκική κυβέρνηση αδυνατεί να δικαιολογήσει το αίτημά της για έκδοσή του. Ο κ. Γκιουλέν δεν ανησυχεί καθόλου».

Η κυβέρνηση Ομπάμα, από τη μεριά της, έχει δηλώσει ότι εξετάζει σοβαρά το αίτημα των τουρκικών αρχών, αν και πηγές της κυβέρνησης στην Αγκυρα δηλώνουν ότι αντιλαμβάνονται ότι μία τέτοια δικαστική διαδικασία μπορεί να απαιτήσει πολλούς μήνες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή