Τουλάχιστον 29 τραυματίες από έκρηξη στο Μανχάταν – στο μικροσκόπιο των αρχών τα ευρήματα

Τουλάχιστον 29 τραυματίες από έκρηξη στο Μανχάταν – στο μικροσκόπιο των αρχών τα ευρήματα

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έκρηξη σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου σε πολυσύχναστο σημείο της περιοχής Τσέλσι του Μανχάταν, προκαλώντας τον τραυματισμό τουλάχιστον 29 ανθρώπων. Οπως δήλωσαν εκπρόσωποι των αρχών η έκρηξη προήλθε από αυτοσχέδιο μηχανισμό ενώ τέσσερα τετράγωνα πιο μακριά βρέθηκε και δεύτερη εκρηκτική συσκευή που αποτελείτο από χύτρα ταχύτητας σαν αυτή που είχε χρησιμοποιηθεί στον Μαραθώνιο της Βοστώνης το 2013. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συσκευή, την οποία απομάκρυναν άνδρες του τμήματος εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών, ήταν συνδεδεμένη με καλώδιο και ένα κινητό τηλέφωνο και βρέθηκε σε πλαστική σακούλα. Μέχρι στιγμής η αστυνομία δεν έχει ανακοινώσει αν η συσκευή ήταν ενεργή.

Τουλάχιστον 29 τραυματίες από έκρηξη στο Μανχάταν – στο μικροσκόπιο των αρχών τα ευρήματα-1

Οπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι της αστυνομίας δεν υπάρχουν στοιχεία που να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια, ωστόσο μια μεγάλη εργαλειοθήκη που βρέθηκε κοντά σε κάδο απορριμμάτων μπροστά σε κτίριο υπό κατασκευή βρίσκεται ήδη στο μικροσκόπιο των αρχών. Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο έκανε λόγο από την πλευρά του για σκόπιμη ενέργεια και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν προς το παρόν ενδείξεις για τρομοκρατική ενέργεια.

«Δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη και αξιόπιστη απειλή εναντίον της Πόλης της Νέας Υόρκης σε αυτό το χρονικό σημείο από οποιαδήποτε τρομοκρατική οργάνωση». Ο δήμαρχος είπε ότι οι ερευνητές δεν πιστεύουν πως υπάρχει οποιαδήποτε σχέση με τον αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό που εξερράγη νωρίτερα το Σάββατο στην πόλη Σίσαϊντ Παρκ του Νιου Τζέρσεϊ. Δεν προκλήθηκαν τραυματισμοί από την έκρηξη του μηχανισμού αυτού, που είχε τοποθετηθεί σε πλαστικό κάδο σκουπιδιών κατά μήκος της διαδρομής ενός αγώνα δρόμου που διοργάνωνε φιλανθρωπική οργάνωση. Οι αρχές δήλωσαν ότι πιστεύουν πως ήταν σκόπιμη ενέργεια.

Τουλάχιστον 29 τραυματίες από έκρηξη στο Μανχάταν – στο μικροσκόπιο των αρχών τα ευρήματα-2

Ωστόσο αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε πως η Κοινή Ομάδα Δράσης Τρομοκρατίας έχει κληθεί να διερευνήσει την έκρηξη στο Τσέλσι, αφήνοντας να εννοηθεί πως οι αρχές δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρχει σχέση με την τρομοκρατία.

Από την έκρηξη τζάμια έγιναν θρύψαλλα ενώ προκλήθηκαν καταστροφές και σε οχήματα.

Αναζητείται ο δράστης

Η αστυνομία της Νέας Υόρκης και το FBI ανακοίνωσαν σήμερα ότι καταζητείται ένας άνδρας 28 ετών, ο Άχμαντ Χαν Ραχάμι, ώστε να ανακριθεί σε σχέση με την έκρηξη μιας βόμβας στη Νέα Υόρκη το βράδυ του Σαββάτου που προκάλεσε 29 τραυματισμούς.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Νέας Υόρκης Τζ. Πίτερ Ντόναλντ ανήρτησε στο twitter φωτογραφία του υπόπτου. Ο δήμαρχος της πόλης Μπιλ ντε Μπλάζιο, που ρωτήθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, διευκρίνισε πως ο άνδρας μπορεί να «είναι οπλισμένος και επικίνδυνος».

Ο Άχμαντ Χαν Ραχάμι είναι αφγανικής καταγωγής και κατοικεί στο Νιου Τζέρσεϊ, μια πολιτεία γειτονική της Νέας Υόρκης.

Ο Ντε Μπλάζιο δεν θέλησε να πει αν ο καταζητούμενος είναι επικεφαλής ενός ευρύτερου δικτύου: «Τα γεγονότα εξελίσσονται πολύ γρήγορα και θα είμαστε σε θέση να πούμε περισσότερα τις επόμενες ώρες», πρόσθεσε.

Ζήτησε επίσης τη βοήθεια του κοινού: «Χρειαζόμαστε τη βοήθεια των ανθρώπων. Όποιος έχει πληροφορίες για την υπόθεση αυτή, τις χρειαζόμαστε τώρα», δήλωσε στο ABC.

Αντίδραση του Λευκού Οίκου

Ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει ενημερωθεί και παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Νέα Υόρκη. Βίντεο που αναρτήθηκαν σε Twitter και Youtube αποτυπώνουν τη στιγμή της έκρηξης αλλά και τους πολίτες να τρέχουν πανικόβλητοι δευτερόλεπτα μετά από αυτήν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή