Το ντιμπέιτ έδωσε ώθηση στην Κλίντον

Το ντιμπέιτ έδωσε ώθηση στην Κλίντον

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Νίκη της Δημοκρατικής υποψηφίου Χίλαρι Κλίντον στην πρώτη της ζωντανή τηλεοπτική αναμέτρηση, με αντίπαλο τον Ρεπουμπλικανό Ντόναλντ Τραμπ, κατέγραψαν χθες οι δημοσκοπήσεις.

Η ψυχρή ευγένεια που επέδειξαν οι δύο υποψήφιοι κατά την είσοδό τους στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Χόφστρα, έξω από τη Νέα Υόρκη, έδωσε γρήγορα τη θέση της σε αλληλοκατηγορίες και συγκεκαλυμμένες ύβρεις.

Η κ. Κλίντον πέτυχε, ωστόσο, να διατηρήσει την ψυχραιμία της, αντιμετωπίζοντας τις προσβολές του Τραμπ με χαμόγελο ανωτερότητας, ενώ την ίδια ώρα ο αντίπαλός της έσφιγγε τα χέρια στο αναλόγιο, επιμένοντας ότι μόνον αυτός διαθέτει την κατάλληλη ψυχοσύνθεση για να γίνει πρόεδρος.

Η Δημοκρατική υποψήφια ανέδιδε ήρεμη αυτοπεποίθηση, απέδειξε ότι κατέχει άριστα τα θέματα, προέβαλε τον εαυτό της ως τη φωνή της λογικής και έπεισε τους τηλεθεατές ότι είναι ικανή να χειριστεί λεπτά θέματα διεθνούς διπλωματίας. Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος έμεινε πιστός στη μέχρι στιγμής τακτική του, υιοθετώντας προσωπείο επιθετικού λαϊκιστή, χειριζόμενος με μαεστρία την τέχνη της προσωπικής επίθεσης και της προσβολής και επιδιώκοντας –ίσως όχι όσο επιτυχημένα επιθυμούσε– να εμφανιστεί αντισυμβατικός.

Ο κ. Τραμπ προσπάθησε έτσι να εμφανίσει τη Χίλαρι Κλίντον ως υπαίτια όλων των οικονομικών προβλημάτων των ΗΠΑ, καθώς και των ελλείψεων εθνικής ασφάλειας. Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος αναφερόταν με περιφρονητικό ύφος στην πρώην υπουργό Εξωτερικών, χαρακτηρίζοντάς την «τυπικό προϊόν της πολιτικής σκηνής της Ουάσιγκτον».

Από την πλευρά της, η κ. Κλίντον έπεισε τους τηλεθεατές για τη σοβαρότητά της, χάρη στην άριστη προετοιμασία της και στις λεπτομερείς απαντήσεις γύρω από τις προεκλογικές θέσεις της. Επιτιθέμενη στον Ντόναλντ Τραμπ, η κ. Κλίντον υπενθύμισε στο κοινό τις αμφίβολης νομιμότητας επιχειρηματικές κινήσεις του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου, τις σεξιστικές δηλώσεις του εναντίον γυναικών, την εμμονή του στην ψευδή θεωρία, που θέλει τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να έχει γεννηθεί στην Κένυα και όχι στη Χαβάη και την επίμονη άρνηση του Τραμπ να δημοσιοποιήσει τις φορολογικές δηλώσεις του.

Η συζήτηση θύμιζε ορισμένες στιγμές λιγότερο αντιπαράθεση μεταξύ των υποψηφίων για τον ισχυρότερο πολιτικό θώκο του πλανήτη και περισσότερο διαφωνία μεταξύ μικρών παιδιών. «Ο Ντόναλντ εκτιμά πως η κλιματική αλλαγή είναι ένα ψέμα, που προωθείται από την Κίνα», είπε η κ. Κλίντον. «Οχι δεν είναι έτσι. Οχι δεν είναι έτσι», απάντησε ο κ. Τραμπ.

«Κυρία υπουργέ, δεν διαθέτετε πρόγραμμα», είπε σε αποστροφή του ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Πιστεύω ότι το μεγαλύτερο πλεονέκτημά μου είναι ο χαρακτήρας μου», είπε ο Τραμπ, προκαλώντας το γέλιο του κοινού. «Ουάου. Εντάξει», απάντησε ειρωνικά η κ. Κλίντον, προκαλώντας νέο κύμα γέλιου στο κοινό του στούντιο.

«Η Χίλαρι Κλίντον δεν διαθέτει την αναγκαία σωματική αντοχή για την προεδρία», είπε ο Τραμπ, σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευθεί την πρόσφατη ασθένεια της υποψήφιας, η οποία προσβλήθηκε από πνευμονία.

«Μόλις ταξιδέψει σε 112 χώρες και διαπραγματευθεί συμφωνία ειρήνης ή ακόμη όταν περάσει 11 ώρες καταθέτοντας σε επιτροπή του Κογκρέσου, τότε μπορεί να μου μιλήσει για αντοχή», αντέτεινε η Χίλαρι Κλίντον.

Εντονα αντέδρασε ο Τραμπ στον ισχυρισμό της Κλίντον ότι είχε δηλώσει τη στήριξή του στην εισβολή στο Ιράκ το 2003, επιλέγοντας να προβεί σε εκτενή και λεπτομερή καταδίκη των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης και της αρνητικής προδιάθεσης, με την οποία αντιμετωπίζουν την κάθε του δήλωση.

Αντικρούοντας την επίκριση της Χίλαρι Κλίντον, ότι εγκαινίασε την πολιτική του σταδιοδρομία διασπείροντας ένα ψεύδος: ότι ο Μπαράκ Ομπάμα δεν γεννήθηκε στις ΗΠΑ και δεν έχει έτσι το δικαίωμα να είναι πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Τραμπ είπε: «Οταν προσπαθείτε να εμφανιστείτε ως η πιο ενάρετη, αποτυγχάνετε. Δαπανήσατε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε αρνητικές διαφημίσεις εις βάρος μου. Αυτό δεν είναι ευγενικό. Δεν μου αξίζει τέτοια αντιμετώπιση».

Ο Τραμπ επέλεξε, πάντως, να εμφανίσει συμβιβαστικό πρόσωπο στο τέλος της συζήτησης, λέγοντας πως εάν η Κλίντον εκλεγεί πρόεδρος, θα τη στηρίξει χωρίς δεύτερη σκέψη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή