ΚΟΣΜΟΣ

Οι International New York Times εγκαταλείπουν…εν μέρει το Παρίσι

iny

Η εφημερίδα International New York Times, η πρώην International Herald Tribune, η οποία εκδίδεται στο Παρίσι εδώ και 129 χρόνια, καταργεί τις 69 από τις 113 θέσεις εργασίας της στο Παρίσι, διατηρώντας πλέον στη γαλλική πρωτεύουσα μόνο τους ανταποκριτές της στη Γαλλία και τη διεύθυνση διαφήμισης, γνωστοποίησε σήμερα μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πασκάλ Λεμπέγκ, συνδικαλιστικός εκπρόσωπος της εφημερίδας.

«Η διεθνής έκδοση των New York Times δεν παράγεται πλέον στο Παρίσι εδώ και μερικές ημέρες και η σύνταξή της θα πάψει να βρίσκεται στη Γαλλία στις αρχές Οκτωβρίου», διευκρίνισε ο Λεμπέγκ.

Η διεύθυνση είχε ανακοινώσει τα σχέδιά της τον Απρίλιο.

Από την 11η Οκτωβρίου και κατόπιν στη Γαλλία δεν θα απομείνουν παρά μόνο το διαφημιστικό τμήμα της εφημερίδας κι οι ανταποκριτές της.

Η σύνταξη και τα τμήματα της επεξεργασίας, παραγωγής και εκτύπωσης των φύλλων της, που πάντοτε έδρευαν στο Παρίσι, βρίσκονται στη διαδικασία μετεγκατάστασής τους εξ ημισείας στο Χονγκ Κονγκ και στη Νέα Υόρκη.

«Αυτό που αποτέλεσε τον πλούτο τούτης της εφημερίδας εδώ και 129 χρόνια» ήταν η παρουσία στο Παρίσι «των δημοσιογράφων που τη γράφουν, οι οποίοι τώρα θα έχουν τη βάση τους στη Νέα Υόρκη», σχολίασε ο Λεμπέγκ.

Ο τίτλος αυτός—η μοναδική μεγάλη αγγλόφωνη διεθνής εφημερίδα που εκδίδεται στο Παρίσι—απευθύνεται στο ευρωπαϊκό κοινό, ενώ υπάρχει επίσης μια έκδοσή της που προορίζεται για την Ασία.

Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 1887, υπό τον τίτλο Paris Herald. Ήταν η ευρωπαϊκή έκδοση της εφημερίδας New York Herald κι απευθυνόταν κυρίως στους αμερικανούς μετανάστες. Όταν η τελευταία έκλεισε το 1966, η New York Times και η Washington Post αποφάσισαν να την εξαγοράσουν και παρέμειναν οι δύο μοναδικοί της μέτοχοι (50-50%) από το 1991.

Οι Τάιμς τελικά εξαγόρασαν τις μετοχές της Ποστ το 2003 και, το 2013, η εφημερίδα μετονομάστηκε σε International New York Times.

«Χωρίς αυτές τις αλλαγές, το μέλλον της διεθνούς έκδοσης θα ήταν στην καλύτερη περίπτωση αβέβαιο», σημείωσαν τα διευθυντικά στελέχη της εφημερίδας σε ένα εσωτερικό σημείωμα το οποίο διανεμήθηκε στους εργαζομένους τον Απρίλιο.

Οι New York Times δίνουν πλέον την προτεραιότητα στην ψηφιακή τους έκδοση για να επιτύχουν την ανάπτυξή τους και είναι η πόλη του Λονδίνου αυτή που επελέγη για να προωθηθεί αυτό.

Σύμφωνα με στοιχεία του Office de justification de la diffusion (OJD), του μη κερδοσκοπικού οργανισμού ο οποίος επαληθεύει την κυκλοφορία των εφημερίδων στη Γαλλία, η International New York Times πωλούσε λίγα περισσότερα από 170.000 φύλλα την ημέρα σε διεθνές επίπεδο τους τελευταίους δώδεκα μήνες (από τα οποία τα 16.000 στη Γαλλία) και υπέστη μείωση της κυκλοφορίας της κατά 5% σε ετήσια βάση, αλλά σε σύγκριση με άλλους τίτλους, διατήρησε το μεγαλύτερο μέρος του αναγνωστικού της κοινού από το 2012, όταν πωλούσε 183.000 φύλλα.